Vi människor har nån slags inneboende tro på att vägen till triumf är kantad av hårda upplevelser. Det skall göra ont när man uppnår resultat. Vill man bli fin ska man ju som bekant lida pin…
Jag håller inte helt med. Klart att man måste prioritera att kliva av soffan och medvetet arbeta mot sitt mål, men ont behöver det inte göra. Varken för människor eller djur.
När det gäller hundträning, eller s.k. Operant Betingning/Inlärning, så kan man lite förenklat säga att hunden “lär sig” endera genom att vi arrangerar miljön så att hunden motiveras av chansen att tjäna/få något den vill ha eller av möjligheten att undvika obehag av en eller annan grad. Även om hunden kan “lära sig” via båda tillvägagångssätten så är den drivande motivationen helt annorlunda vilket självklart färgar av sig på känslan som alstras i hunden genom de olika tillvägagångssätten.
Välj själv! Vill du göra ditt jobb för att endera någon ger dig lön och uppskattning för det, eller för att någon hotar dig med stryk om du inte gör det, smäller till dig om du inte gör det osv (slavarbete kallas väl det). Du kanske skulle utföra “arbetet” i båda situationerna men din motivation vore helt klart större om du blir belönad med lön för ditt jobb! Och motivation syns alltid i resultatet! Plus att det bygger lojalitet, tillit och relationer!
Operativ Betingning/Inlärning är indelad i 4 olika processer:
- Positiv Förstärkning
- Negativ Förstärkning
- Positiv Bestraffning
- Negativ Bestraffning
Den ena metoden (av fyra möjliga) i Operant Betingning/Inlärning kallas alltså Positiv Förstärkning. Positiv för att man “tillför/adderar något”. Förstärkning för att man “stärker ett beteende” eller “ökar sannolikheten” för att beteendet skall utföras av hunden igen i framtiden under liknande förhållanden. Positiv Förstärkning genererar lycka, positivitet, glädje och entusiasm hos hunden/människan/osv. Hunden jobbar för chansen att tjäna en godbit/avlöning! T.ex. vi lockar hunden att gå FOT, genom att hålla en leksak i handen, och belönar hunden med en godbit när den går bredvid oss.
Alla de tre andra andra tillvägagångssätten i Operant Betingning/Inlärning “fungerar” genom att skapa frustration, rädsla eller obehag vilket jag redogör för nedan.
Negativ Bestraffning. En jädrigt klumpig terminologi. “Negativ” för att man “tar bort någonting/subtraherar”. “Bestraffning” för att det gör beteendet mindre sannolikt i framtiden. Bestraffning i hundtränings-terminologi är alltså inte bara att smälla till hunden (se Positiv Bestraffning nedan).
Negativ Bestraffning handlar om att förändra beteendet genom att ta bort något hunden vill ha. Det kan vara att man ger en skällande hund en Time Out i ett annat rum (absolut inte något jag rekommenderar), eller att man vänder sig bort från en hund som hoppar upp för att den vill få uppmärksamhet. I båda fallen “hoppas” man på att förlusten av den sociala kontakten med ägaren skall minska problem-beteendet i intensitet och/eller frekvens.
Om hundens hoppande drivs av att den vill ha mer kontakt (vilket det ofta gör) så kan det fungera, men drivkraften bakom beteende-förändringen blir självklart något helt annat än om man t.ex. istället lär hunden ett pålitligt SITT och istället ber den SITTA precis innan den vill hoppa och snabbt belönar detta SITT med beröm/lek/godis/uppmärksamhet (dvs motivationen till hoppandet).
Så, med tanke på skillnaden i motivation är Negativ Bestraffning kanske inte ett lika effektivt alternativ som Positiv Förstärkning i hundträning… Det borde ju vara absolut “No Go” för “positiva tränare” som använder “positiva metoder” som .ex. Klicker Träning!!!???!!!……
Riktigt så enkelt är det inte. Om du håller emot i kopplet när hunden drar använder du Negativ Bestraffning (du hindrar hunden från att få det den är motiverad till dvs att gå/springa framåt). Och när man Klicker Tränar eller använder någon slags Positiv Förstärkning så är ju en del av detta att man INTE klickar/belönar när/om hunden gör “fel”. Att inte klicka är de facto Negativ Bestraffning. Man ger inte hunden det den förväntar sig och vill ha och som är precis framför nosen på den vilket oavkortat leder till frustration! Helt klart! Och. Frustration är en del av inlärning och det är tack vare frustration som hunden “provar” nåt “nytt”, nåt “mer” eller nåt “snabbare” osv. Det är dock vårt jobb och vårt ansvar som tränare att minimera frustration! För mycket frustration och hunden lär sig ingenting, plus att det blir rejält jobbigt/obehagligt för hunden!
Positiv Bestraffning innebär alltså återigen “positiv” för att vi “tillför något”. “Bestraffning” indikerar, som sagts ovan, att man skall (har för avsikt) att “minska sannolikheten” att ett beteende utförs igen av hunden.
Med Positiv Bestraffning försöker man alltså tvinga hunden att sluta göra det den gör (morra, jaga bilar, dra i kopplet osv) genom att bete sig hotfullt eller genom att använda/tillföra våld/smärta på ett eller annat sätt. Det kan t.ex. vara att man rycker till i halsbandet när hunden drar, eller man smäller till hunden när den morrar (absolut inte att rekommendera). Man “hoppas” att hunden skall “lära sig” att inte dra eftersom det känns så oerhört obehagligt, eller att hunden skall sluta morra eftersom det ledde till att den fick stryk.
Förhoppningsvis vet de flesta vid det här laget att den slags associationen/inlärning inte händer. Vad som istället sker är att hunden associerar smärtan/obehaget med ägaren, och relationen försämras steg för steg. När Positiv Bestraffning “fungerar” har man en rädd hund, som inte vågar prova något nytt av rädsla för att göra fel, som undviker att morra för att slippa få stryk. Lyckas du med att “få” en hund som inte morrar, har du istället fått en hund som attackerar utan varning. Grattis!!
Negativ Förstärkning är alltså “Negativ” för att man “tar bort någonting/subtraherar”, och “Förstärkning” för att man avser att förstärka beteendet, dvs öka sannolikheten att hunden upprepar beteendet i framtiden. Vid Negativ Förstärkning tas ett negativt stimuli av något slag bort, dv.s någonting hunden upplever som obehagligt försvinner. T.ex. en hund som “lär sig” att sitta för att den motiveras att undvika obehaget/trycket som ägaren skapar genom att trycka hunden rumpan hårt mot marken samtidigt som den säger SITT.
Inlärning är ju inte bara vad vi tillför och tar bort med flit. Negativ Förstärkning är t.ex. grunden till att många problembeteenden skapas, kvarstår och förvärras. Det kan t.ex. vara en hund som blir stressad av att möta andra hundar och en dag provar att skälla på en mötande hund. Skällandet leder till att båda ägarna drar hundarna åt varsitt håll, dvs ökar distansen mellan hundarna. Vår hund upplever därmed en lättnads-känsla (det läskiga försvann) och lär sig att skälla “fungerar”.
SAMMANFATTNING
Att använda Positiv Förstärkning utan inslag av Negativ Bestraffning är i princip omöjligt. Men vårt fokus skall naturligtvis ligga på att skapa en så glädjefull och stressfri miljö som möjligt för våra hundar! Jag kommer skriva mer framöver om hur det här fungerar praktisk när vi arbetar med beteendeförändring.
Summering Operativ Betingning – inlärning i fyra olika processer:
- positiv förstärkning där man skapar en förväntan av att goda belöningar kan fås om hunden gör det man vill
- t.ex. hunden sitter för att den lärt sig att den får en godisbit ibland om den sätter sig ner när den hör ordet “sitt”
- det genererar känslor av lycka och välbehag
- effekten är att beteendet blir vanligare (förstärks)
- negativ förstärkning eller “undvikande träning” där man skapar en känsla av stundande/potentiellt obehag, där hunden gör det man vill eftersom den lär sig att undvika obehaget
- t.ex. man lär hunden “sitt” genom att trycka ner rumpan på den samtidigt som man säger “sitt”
- generera en känsla av lättnad att ha undsluppit det obehagliga
- effekten är att beteendet blir vanligare (förstärks)
- positiv bestraffning där hunden får en obehaglig påföljd om ett visst beteende utförs
- t.ex. hunden skäller på en bil och ägaren ryter till samtidigt som han rycker till hårt i kopplet
- man skapar rädsla och obehag
- önskad effekt är att beteendet blir mindre sannolikt i framtiden (att hunden skäller mindre på bilar och/eller slutar helt av rädsla för konsekvenserna)
- negativ bestraffning, en utebliven belöning, man tar bort hundens möjlighet att få tillgång till någonting den vill ha om ett visst beteende utförs
- t.ex. när jag ber hunden att sitta fint, så ger den tass istället och man då inte belönar hunden med godiset man har i handen.
- man skapar frustration och obehag hos hunden eftersom den inte får tillgång till det den förväntat sig
- önskad effekt är att beteendet blir mindre sannolikt i framtiden (i detta fallet att hunden slutar ge tass när vid fel kommando)
Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.
TACK
Stort tack till Sarah M Persson som tog fotot ovan, på mig och en klients underbara hund.
REFERENSER
O’HEARE, J. (2014) The Science and Technology of Dog Training. Ottawa, Canada: BehaveTech Publishing.
PRYOR, K. (2009) Clicker Training for Dogs. Dorking: Ringpress Books.