Ägare till ljud-rädda hundar får ofta ”råd” som går ut på att man skall tvinga hunden att vara kvar i den för hunden läskiga situationen trots att hunden vill fly. Detta går stick i stäv med mina rekommendationer.
Oundvikliga situationer
Så, vad ska man göra när man hamnar i en oundviklig situation då hunden blir rädd och får panik? Hur mycket man än försöker undvika ljuden ens hund är rädd för så kan ju fyrverkerier gå av, snö kan rasa från tak och andra saker smälla till när man minst anar det.
Lindra rädslan
Mitt råd är att göra vad som krävs för att lindra hundens rädsla där och då. När hunden är rädd är det inte en tränings-situation, det är en kris-situation. När hunden är rädd aktiveras Kamp & Flykt-systemet och stress-hormoner som Adrenalin och Kortisol frisätts, vars uppgift är att aktivera kroppen för nån slags rörelse/aktivitet medans matsmältningssystemet och immunförsvaret stängs ner. Det är därför en stressad hund inte äter och det är orsaken till att kronisk stress kan göra att en hund drabbas lättare av vissa medicinska problem. Kortisol reducerar även hjärnans förmåga till inlärning, ett av alla viktiga skäl till att basera sin rehabiliteringsträning på metoder som bygger självförtroende och undvika metoder som skapar obehag.
Var din hunds beskyddare
Exakt vad som hjälper en specifik rädd hund kan ju vara väldigt olika. Har man en liten hund är det absolut inget fel att lyfta upp sin hund i famnen och bära hunden därifrån, om det gör att den känner sig tryggare.
Tvång kan leda till Inlärd Hjälplöshet
Om man tvingar en rädd hund att vara i en situation som orsakar den rädsla så lär man hunden att den inte kan försätta sig i säkerhet hur mycket den än försöker. Den ger då tillslut upp, och slutar försöka att fly vilket undersökts och verifierats i flertalet studier. Resultatet blir att även om man i en sån situation senare skulle släppa hunden lös så skulle den stå kvar, för den har lärt sig att inget den gör hjälper. Detta psykologiska tillstånd kallas INLÄRD HJÄLPLÖSHET. Det är ett förfärligt, uppgivet och apatiskt tillstånd hunden hamnar i. På ytan kan det dock för vissa se ut som hunden är ”rehabiliterad” eftersom den försöker ju inte längre fly. Men den som ser hunden på riktigt, som läser hundens kroppsspråk och ser hundens ögon, för den personen är det klart och tydligt att hunden är långt ifrån trygg.
I Kenth Svartbergs litteratursammanfattning INLÄRNING HOS TAMHUND kan man läsa följande:
”…hundar som utsätts för kraftiga obehag, som inte är välsignalerade eller möjliga att komma undan, dels blir mer passiva i obehagssituationen och dels tidigare slutar ”arbeta” i attraktiva träningssituationer då belöningar inte längre går att nå. Detta beroende på att hjälplöshetsfenomenet allmänt tycks öka hundens förmåga att upptäcka förhållanden där dess beteenden inte längre kan påverka situationen.”
Ge hunden kontroll
HUNDSTYRD TRÄNING ger hunden kontroll över sin egen rehabiliteringsprocess. I vissa fall kan man behöva komplettera träningsplanen med läkemedel, tillsammans med hundens veterinär. Det kan ta tid att rehabilitera rädsla, men en bättre tidsinvestering än att hjälpa en rädd hund kan jag inte tänka mig. Och det behöver inte vara allvarligt och trist. Tvärt om!
Hundstyrd Träning bygger trygghet
Det ligger några klipp från träning med Asta, Meya och Ellie min instagram där man bland annat kan se vilka fantastiska START-signaler Meya och Ellie använde när de själva valde. Hundens ras och förstärknings-historik spelar så klart in men charmigare START-singaler än trummande Kooiker-tassar har jag sällan skådat.
Stort tack till Maria och Katarina!
Detta inlägg tillägnas Asta, Meya och Ellie! Stort tack till Maria och Katarina som kom till mig på träning för att rehabilitera LjudRädsla tillsammans med dessa underbart charmiga hundar!
Möjlighet att lära
Information om lediga tider och kurser hos Milene osv finns på www.milenewallin.shop.