Slicka nosen

Slicka nosen

Att slicka sig om munnen/nosen har länge ansetts vara en stress-signal hos hundar.

Beteendet analyserar och använder bl.a. vi människor för att förstå hur eller om en hund är stressad, för att bedöma hundars förmåga att klara av svåra/skrämmande/stressiga situationer samt för att värdera hundars välmående i olika miljöer.

Jag har själv skrivit om nos-slicken tidigare. Men. Det har debatterats mycket om hunden medvetet slickar sig om nosen/munnen eller om det är en undermedveten, reflexiv handling som ”endast” reflekterar hundens inre sinnesstämning/stress, och som möjligen har en lugnande inverkan på hunden som utför beteendet.

Är det en medveten handling så borde det rimligtvis vara någon slags kommunikativ signal som hunden gör för att påverka inte bara sig själv utan även situationen den är i och de eventuella individerna som är i närheten. Bevis har dock saknats.

Många människor stryker sig om läpparna, eller kniper ihop läpparna när vi fokuserar och tänker. För att inte tala om att många rökare trycker fingrar mot läpparna när de tar ett bloss, vilket många upplever som lugnande, naturligtvis i kombination med att man drar ett djupt andetag (och är man beroende så tillfredsställer det självklart också beroendet) vilket främjar lugn.

Som TTouch instruktör har jag fått lära mig att det finns många lugnande punkter på våra och hundarnas huvuden. När jag själv blir lite stressad gör jag gärna TTouch beröringar på min mun vilket jag personligen upplever som lugnande.

Självklart är det så att hunden även slickar sig om nosen när den tror det vankas en godbit och saliven rinner till. Som vi pratat om många gånger tidigare så har i princip allt beteende flera olika funktioner beroende på situationen.

En hund kan t.ex. klia sig för att det kliar, eller som en överslagshandling och stress-signal vid frustration.

Samma sak med oss människor som kan klia oss i huvet för att det faktiskt kliar, eller för att man funderar på nåt och undermedvetet kliar sig i huvudet samtidigt när man fokuserar och försöker lösa tankevurpan (dvs man upplever en slags låg stress/frustration).

Så. Vad är då mekanismen och funktionen av en nos-slick när den används som en stress-signal av en hund i respons på ett negativt stimuli?

Vi vet från studier att hundar kan särskilja arga ansikten från glada ansikten på både hundar och människor.

Att kunna tolka en annan individs sinnesstämning är livsviktigt för sociala djur som lever tätt inpå varandra eller tillsammans eftersom missuppfattningar kan leda till att konflikter eskalerar till bråk som kan vara livsavgörande. En vild hund med ett brutet ben står inga stora chanser att överleva.

Andra studier har t.ex. visat att hundar undviker folk med arga ansikts-utryck.

Vi vet också att hundar kan matcha en människas, och hunds ansikte, med ljud från människa respektive hund. Men vad vet vi egentligen om huruvida denna kapacitet att notera och tolka ansiktsuttryck också influerar hundens eget beteende på ett medvetet och funktionellt vis?

Vi tror kanske att vi vet, men det finns förvånansvärt få robusta studier som testar, analyserar och lägger fram belägg för det.

I studien Mouth-licking by dogs as a response to emotional stimuli – gjord av Albuquerque et al och publicerad i nr 164 av Behavioural Processes (2018) – tittade man på just detta.

Man testade hur 17 hundar reagerade på bilder med både arga och glada ansikten av både hundar och människor. Man parade även detta med ljud.

15 av dom 17 hundarna i studien slickade sig om nosen/munnen under testerna. Och……

Hundarna slickade sig mer om nosen/läpparna när de tittade på arga uttryck än glada.

Det kanske intressantaste av allt; hundarna i studien slickade sig mest om nosen/läpparna när de tittade på arga människor, mer alltså än när de tittade på arga hundar. Är inte det väldigt intressant!?!!

Denna skillnad tyder enligt författarna på att beteendet ”nos/läpp-slick” inte ”bara” är en reflexiv stress-respons utan även har någon slags kommunikativ uppgift (lite förenklat uttryckt/förklarat av mig).

I just den här situationen/studien visade det sig att ljudet inte spelade någon roll. Hundarna reagerade inte på ljudet trots att hundar i andra situationer reagerar med olika beteenden på olika slags ljud.

Författarna resonerar att skälet troligtvis är att när det gäller att tolka just ansikten så är den visuella information faktiskt viktigare än den akustiska.

Detta är ju något vi människor kan relatera till. När man pratar med en annan människa inser man ju ofta om de ljuger, bara genom att studera deras ansiktsuttryck. Vi kan se att någon är glad eller ledsen bara genom deras ansiktsuttryck. Man litar mer på ett ansiktsuttryck än man gör på vad någon säger och det samma verkar alltså gälla hundarna.

Författarna till studien poängterar också att resultatet verkar tyda på att hundar slickar sig om munnen/nosen inte bara generellt som en respons på en negativ/aversiv upplevelse/situation, utan att det verkar relatera specifikt till just visuella stimuli.

Nos-slickandet är alltså en reaktion på någon/något som hunden ser. Det stämmer ju också med tolkningen att nos-slicken är en slags kommunikativ signal som alltså är avsett att påverka någon i omgivningen.

Nedan ser vi hur en 10 månaders draghund (till höger) står bredvid som moster (till vänster) som är i höglöp. En situation som skapar en viss stress. Han lutar sig även bort från henne.

Nedan har vi samma 10 månaders hanhund i bakgrunden. Den här gången håller han på att lära sig “dra jämt” tillsammans med en annan 5-årig hanhund. Vi ser oxå att han vänder bort huvudet och smygtittar på den äldre hunden. Man ser lite vitöga vilket är ett annat tecken man skall hålla koll på när det gäller stress.

Nedan tre hundar som leker. Kenai (till vänster) har högt buret huvud och fokuserade  öron. Den vita hunden slickar sig om nosen medan hunden längst bort slänger en blick för att se hur allt går.

De tre bilderna ovan illustrerar sociala situationer där hundar reagerar med en nos-slick på visuell stimuli. Men, om en hund känner sig osäker/rädd/nervös/stressad p.g.a. av en ”icke visuell stimuli/signal” som t.ex. åska, så kan det alltså vara så att den inte använder just nos/läpp-slick som stress-signal då även om den är stressad.

I sociala situationer med andra individer blir alltså nos-slicken en mer sannolik stress-signal att använda som t.ex. på bilden nedan där Daisy inte vill lämna sin koja vilket hon signalerar till sin person.

Många hundar reagerar med att slicka sig om nosen när vi ber dem sitta still, lyfter upp armen mot dem med mobilen/kameran i handen och skall fota. Med tanke på den här studien så förstår man ju att de ber oss att lugna ner oss, sluta eller hur man nu skall se det.

Att vi skapar obehag i dom situationerna är helt klart, så varför inte träna hunden (med mot-betinging som är klassisk inlärning i motsats till operant inlärning) genom att be hunden att sitta, lyfta armen lite med mobilen i hand å snabbt kasta till hunden en godis med andra handen (som annars hålls gömd/neutral). Upprepa. Upprepa. Upprepa.

Man kan även ha en godis i “mobil-handen” som man kastar, på så vis kommer man skapa en hund som tittar in i kameran. Upprepa. Upprepa. Upprepa.

Det tar inte lång tid innan hunden lär sig associera din lyfta kamera-hand med att en godbit kommer! Fast det är klart, då kanske man får en nos-slick ändå p.g.a. att saliven rinner till, men man har i alla fall en trygg och glad hund.

Jag skrev om nyligen i inlägget Lek på allvar om en studie som påvisade att ”Slicka sig om nosen” var ett beteende som när det användes under lek, sällan åtföljdes av aggression.

Det verkar ju logiskt med tanke på att nos-slicken just är en kommunikativ signal som b.la. används för att influera beteendet av andra.

Du kan ladda ner min Guide till eskalerande stress signaler som förekommer aggression här och kom ihåg att alla hundar inte använder alla signaler! Lär känna just din hund!

Ju mer vi känner igen mönster och kan se när det börjar bli för mycket för mycket för våra hundar, desto mer kan vi hjälpa dom när dom behöver det.

Många hundar vänder sig även bort när de slickar sig om nosen.

Att vända sig bort är en stress-signal i sig självt som du kan läsa mer om här. Min egen erfarenhet är det är ganska vanligt i situationer med hundar som står eller är i rörelse att de använder dessa signaler tillsammans. Nedan ser vi t.ex. Kenai som får möte med en hund han känner men inte är förtrolig med.

Ett annat tecken man kan titta efter för att lättare bedöma nivån av stress är om hunden har stora pupiller.

Stora pupiller indikerar att adrenalin (stress hormon) frisätts i kroppen vilket händer när Kamp & Flyktsystemet aktiverats. Självklart kan hunden ha stora pupiller av andra anledningar, som att det är mörk t.ex.

I andra fall kan hunden blunda eller blinka mot oss som en stress-signal, vilket man oxå ibland ser tillsammans med nos-slicken. Visst, det kan va en slump att hunden blundar, men i vissa situationer gör hunden den absolut som en del av sin kommunikation med oss eller andra hundar runt omkring.

BAMSE TACK!

Stor kram och tack till alla er som skickat bilder på era hundar, både dom jag lyckats få med och dom jag inte kunde få med. Det har varit jätte kul att se dom allihop och jag har tryckt in så många jag bara kunnat vilket ju gör inlägget så mycket roligare.

Jag är diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt och certifierad TTouch Instruktör för husdjur. Jag bor på en liten gård i natursköna Värmland dit ägare att komma för att träna och rehabilitera sina hundar. Du bor tillsammans med din hund i en av våra tre gäststugor. Se Bo & Lär Paket för mer information.

REFERENSER

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

3 reaktioner till “Slicka nosen

  1. De två Schäfrar jag har nu gör aldrig nosslickningar. Jo om det fastnat mat på näsan!

  2. Jag klarartyvärr inte att läsa det härbra inlägget. Facebook märket och rutan som singlar ner är förskräckligt jobbigt om man lider av stress och är utmattad. Synd, för jag kan inte läsa det. Med vänlig hälsning, Gunnel Enbrant i Eslöv

  3. Jag klarartyvärr inte att läsa det härbra inlägget. Facebook märket och rutan som singlar ner är förskräckligt jobbigt om man lider av stress och är utmattad. Synd, för jag kan inte läsa det. Med vänlig hälsning, Gunnel Enbrant i Eslöv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.