Om man av nån anledning inte uppår resultat med ihärdigt arbete av de strategierna jag skrivit om tidigare när det gäller beteende-förändring så kan man överväga att använda Negativ Bestraffning, Negativ Förstärkning eller Utsläckning .
Man skall dock tänka sig väldigt noga för innan man använder någon av dessa metoder eftersom de fungerar genom att skapa obehag/frustration, men det kan vara nödvändigt ibland. Även medicinering kan övervägas, beroende på vilken slags motivation/känsla som driver beteendet och hur allvarligt problemet är.
Vi använde en liten dos negativ bestraffning på den fårfälls-älskande vovven Gucci jag berättade om tidigare. Vi arbetade, som jag skrev, främst med positiv förstärkning för att hjälpa Gucci förstå att hon gärna får vara på fårfällar. Vid ett fåtal tillfällen började Gucci dock gnaga på fällen. Först la vi försiktigt fingrarna i vägen och/eller bad henne sluta. Vi var snabba med att förstärka de alternativa beteendena när hon faktiskt slutade gnaga. Men de gånger detta inte det hjälpte, utan Gucci fortsatte gnaga, så tog vi försiktigt tag i fårfällen och lyfte upp den så att hunden gled av fårfällen. Eftersom fällen låg i en fåtölj gled Gucci även ner på golvet när vi lyfte fällen. Vi var neutrala, avslappnade och tysta när vi gjorde detta. Vi fokuserade t.ex inte blicken på Gucci.
En gång var vi tvungna att lyfta ner Gucci, eftersom vi inte kunde få tag i fårfällen på ett bra vis eller det var risk att hon skulle hamna dumt när hon åkte ner. Annars, just den här situationen, var det egentligen bästa att undvika att “ta i” Gucci eftersom hon kan uppleva det som positiv förstärkning av själva problem-beteendet (via uppmärksamhet, kroppskontakt och lek). Konsekvensen av hennes beteende/tuggandet blev alltså att hon inte fick ligga kvar på fällen i fåtöljen och det insåg hon i princip efter 3 repetitioner. Detta är alltså negativ bestraffning vilket du kan läsa mer detaljer om här där jag går igenom alla varianter av operant betingning.
Ibland behöver hunden (och vi) göra “fel” för att förstå/lära sig att just detta beteende inte “betalar sig”. Viktigt att man får en ny chans igen och att ägare och instruktör är snabba på att förstärka det beteendet man vill se istället (ligga, lukta, äta godis, leka med leksak på fällen osv) samt att man hjälper hunden att lyckas genom allt annat arbete man gör. Men man skall ha klart för sig att Negativ Bestraffning skapar frustration, som jag skrivit om tidigare, vilket kan leda till andra ännu värre problem om man inte hanterar det på rätt vis. Plus att Negativ Bestraffning ger inte hunden information om vad man vill den faktiskt skall göra istället. Tydlig, effektiv träning kräver alltså långt mer än bara Negativ Bestraffning.
Negativ Förstärkning skapar en känsla av lättnad hos hunden tack vare att den kan undvika ett stundande obehag. Det finns en oerhört massa idiotiska sätt att använda Negativ Förstärkning, vilket jag inte skall gå in på här. Men, vad man kan göra är om man t.ex. jobbar med en hund som gör utfall mot andra hundar, kan man använda det när hunden “klarar av” att gå lugnt förbi en annan hund. Kanske ger man först hunden en positiv förstärkning i form av ett klick och en godbit, följt av att man ökar distansen till den andra hunden. Den ökade distansen fungerar som negativ förstärkning, och skapar lättnad hos vår hund, vilket alltså cementerar det lugna beteendet ytterligare. Rörelse och distans är otroligt viktigt när man jobbar med hundar som gör utfall vilket är skälet till att TTouch Markarbete fungerar väldigt bra i sådana situationer.
Utsläckning är när man helt/endast tar bort förstärkningen av problem-beteendet. Beteenden som skapats via Negativ Förstärkning, t.ex. hunden som lärt sig göra utfall mot andra hundar, är i princip omöjliga att “få bort” med utsläckning. Självförstärkande beteenden likaså. Och även beteenden som skapats med varierad förstärkning är svåra att få bort med Utsläckning; t.ex. att få hunden att sluta tigga vid bordet genom att ignorera den.
Positiv Bestraffning är ju ett av alternativen som finns i Operant Betingning. Som jag förklarade i mitt tidigare inlägg så kallas det “positivt” för att man tillför/adderar något, i det här fallet smärta/våld/hot. Resultatet blir i de flesta fall när man “lyckas” via Positiv Bestraffning att man får en hund som t.ex. inte vågar prova lära sig något nytt, av rädsla för att få stryk. En hund som gett upp, och utvecklat s.k. inlärd hjälplöshet. Man får en hund som inte är trygg med sin ägare. En hund som är näst intill apatisk. Se hur Cesar Millans hund ser ut i ansikts-utrrycket på de flesta bilder, som en “levande-död” nästan. Glöden och glädjen är borta! I många fall resulterar Positiv Bestraffning även i att hunden försvarar sig genom att attackera ägaren på ett eller annat sätt.
Om din hund skäller på bilar och instruktören/tränaren föreslår att du ska titta hunden i ögonen och säga ifrån på skarpen så byt Instruktör. Det är de facto ett “hot” d.v.s. en Betingad Positiv Bestraffning.
Det finns i princip alltid en annan väg att gå! Finner du inte den vägen själv, så ta hjälp av andra, välutbildade hund-människor.
REFERENSER
För bra referenser om etisk beteende-förändring och träning läs gärna Susan Friedmans artikel What’s Wrong With This Picture och James O’Heares The least intrusive effective behavior intervention (LIEBI) algorithm and levels of intrusiveness table: a proposed best- practices model. Version 6.0. Och! Man använder förstärkning av alternativa beteenden mycket när man jobbar med barn, vilket har visat sig mycket effektivt även där. För den som är intresserad kan man t.ex läsa om det här. Och som jag refererat till tidigare så är Kenth Svartbergs Inlärning Hos Tamhund ett helt fantastiskt dokument för den som gillar att läsa om inlärning/träning!
FOTO CRED
Sarah M Persson, Wesley Tingey, Andrew Branch! Klicka gärna på namnen, eller fotona, för att se mer av deras arbeten!
Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.