Shaping i Stereo

Shaping är ett av många sätt man kan använda Klickern när man tränar hundar och andra djur. Vår första hund Poppy älskade Klickerträning och Shaping använde vi ofta. När man använder sig av Shaping tar hunden själv egna initiativ i träningen. Istället för att man visar den med sina händer eller leder den med godis får hunden gissa vad det är man är ute efter. Man markerar och belönar hunden för små successiva steg mot beteendet man vi lära hunden. Det är lite som leken “Fågel, Fisk eller Mittemellan” som man lekte som barn då man gömde något på en plats som kompisen fick leta efter. ”Det blir varmare” sa man när kompisen gick i rätt riktning, närmare det man hade gömt. I Shaping är Klicket och den efterföljande belöningen motsvarigheten till “det blir varmare”.

När jag lär ut Klickerträning till ägare tränar vi alltid på varandra innan vi tränar med hundar. Jag väljer ett beteende jag vill de skall göra; t.ex. “ställa sig upp, gå bort till dörren och trycka ner handtaget”. Personen får sedan experimentera sig fram för att finna ut vad det är de skall göra. Barn är väldigt bra på det här! Jag Klickar när de ställer sig upp, Klickar när de vänder sig mot rätt riktning, Klickar sedan när det går i rätt riktning osv. Sen byter vi roller. Det är kul och man lär sig hur viktigt det är att klicka små steg i rätt riktning, vilket är precis vad Shaping handlar om.

Shaping är väldigt bra hjärngympa eftersom hunden får tänka så mycket. Den blir belåten och väldigt trött av träningen. Det är därför extra viktigt att man tränar korta pass, eller lägger in många pauser under en träningstimme.

På det här klippet ser du när jag använder Shaping för att lära Poppy att kliva in i en kartong. Kanske inte ett så användbart trix men vi hade väldigt kul! Jag har lärt både Poppy och Iggy en massa ”onödiga” trix eftersom Klickerträning är kul och ökar välbefinnandet hos både hund och människa.

När jag Klickertränade Poppy att kliva in i en kartong var vi ute i hundgården eftersom jag då slog två flugor i en smäll. Positiviteten som alstras hos hunden genom belöningsbaserad träning (positiv förstärkning på fackspråk) och Klicker smittar nämligen av sig på den plats du tränar. Poppy var ju en omplaceringshund och hon gillade inte att sitta i hundgården när vi fick henne. Hon skällde tills man släppte ut henne men genom att bl.a. träna diverse olika saker i hundgården lärde sig Poppy att associera hundgården med positiva känslor. Bingo! Viktigt att säga också att man absolut inte skall försöka ”lära” en hund att trivas i hundgård genom att stänga in den och låta den skälla tills den blir tyst. Det skapar ett enormt obehag hos hunden vilket ofta resulterar i Inlärd Hjälplöshet. Du kan läsa mer om Inlärd Hjälplöshet på sida 97-100 i Kenth Svartbergs litteratur-sammanfattning om Inlärning hos Tamhund.

När Poppy övade på att kliva in i en kartong hade jag en Klicker ena handen och i den andra handen en fjärrkontroll som jag regelbundet använde för att ge Iggy godis i hundgården bredvid, så länge hon var lugn. Om man tittar noga ser man Iggy bakom mig. Att träna med två hundar samtidigt gör inte träningen enklare, den saken är klar. Det blir svårt med fokuset, och därmed tajmingen, och resultatet blir att träningen gärna tar lite längre tid. Men vi tränade för att öka hundarnas välbefinnande inte för att hinna med si och så mycket på kortast tid, så det funkade bra för oss. Svårare var det däremot att stänga in en hund när jag tränade en annan. Det hade både Poppy och Iggy svårt att acceptera och blev båda gärna frustrerade om de inte fick vara med. Ibland fick en hund därför öva ”plats” när jag tränade något nytt beteende med den andra. Att ha en fjärrstyrd maskin som kan leverera godis är guld värt i en sån situation.

Att Klickerträna sin hund bygger tillit och stärker bandet mellan ägare och hund bl.a. p.g.a. att det aktiverar belönings-centrat i hjärnan som i sin tur aktiverar utsöndring av Dopamin; kroppens egen glädjemolekyl! För en osäker hund som vår Iggy kan Shaping vara ett oerhört effektivt sätt att bygga hundens självförtroende och lära den att våga prova nya saker. Men det finns fallgropar som man skall passa sig för när man jobbar med känsliga, rädda hundar. Man måste ha en lite varsammare strategi. Det kommer jag skriva mer om i nästa post “Klickerträning för Osäkra Hundar”.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.