oRåd

oRåd

Jag gjorde det, fast jag kanske inte borde ha gjort det. Jag var väl ganska säker på att det skulle göra mig förbannad, upprörd och ledsen. Men, jag hoppades att jag hade fel. Jag hoppades faktiskt att jag skulle bli positivt överraskad. “Hoppet är det sista som lämnar grodan”…

Det jag gjorde var att gå in på Cesar Millans hemsida och läsa “råden” för hundar som lider av separations-problem. “Oråd” borde de kallas istället för “råd”…

Varför gjorde jag det?

Jo jag hade glömt siffran på hur inga hundar som lider av separations-problem och googlade det (på engelska). Den andra artikeln som kom upp i söket var “Dealing with dog separation anxiety“ på nämna hemsida. Jag valde istället att skumma några av de andra artiklarna från tillförlitliga källor. Ingen av dem innehöll informationen jag letade efter. Jag reviderade sökorden men det hjälpte inte. Så jag tänkte, hur dåligt kan det va? Hur upprörd kan jag bli? Och samtidigt blev jag nyfiken för inte fasan kan man på nåt vis referera till “dominans och ledarskap“ när det gäller separations-problem…. Oj, så fel jag hade. 

Fakta istället för ilska

Men istället för att bli förbannad tänkte jag att det kanske kan hjälpa någon om jag öppet analyserar delar av texten. Med fakta istället för ilska.    

Ras-specifik aktivering

Först några saker som faktiskt stämmer: “A change in their routines can create the symptoms of dog separation anxiety, but destruction and stress can also be created by boredom and lack of exercise.” och “Terriers are born to dig, retrievers to carry and protection breeds to protect. So, in some instances we are holding them back from their instincts and drives, rather than nurturing them.

Ja, att hunden regelbundet får ge utlopp för sina ras-specifika behov är essentiellt för alla hundar! Bristfällig aktivering kan orsaka frustration som blommar ut i beteende-problem. 

Läkemedel och dess roll

Saker som delvis stämmer: “Vets may prescribe drugs, which tend to calm a dog’s senses a little, but they are not a cure.”

Läkemedel är alltid ett komplement till beteende-träning, aldrig ett substitut. Så visst, psykofarmaka är oftast inte ett botemedel i sig, men i vissa fall är det absolut nödvändigt för att kunna rehabilitera en panikslagen hund och för att minska lidande. Att säga att “det lugnar lite” är att förenkla något enormt. Det finns ett antal olika läkemedel som kan användas på hundar med separations-problem. “Lugnande” eller “ångestdämpande” är dock inte de läkemedel man brukar använda i första hand.

Men, om t.ex. din hund får panik när den lämnas – den kanske sliter sönder inredning och förstör tänder i processen – och din förälder råkar ut för en olycka och åker in på sjukhus. Du måste och vill självklart genast åka dit. Men du kan inte lämna din hund och finner ingen hundvakt. Vad gör du..? Du kanske t.o.m. tränat din hund så att den kan lämnas i 10 minuter nu, men du vet att sjukhusbesöket kommer ta längre tid och att OM du lämnar hunden längre än 10 minuter så handlar det inte bara om skaderisken på hunden och inredningen utan även risken att all träning rasar och du får börja om från början… Lugnande läkemedel är vad som kan behövas t.ex. i en sån är situation. Och tro inte att det här är ett långsökt exempel för det här är ett exempel ur verkliga livet, från en av mina kunder. 

Andra påståenden

Låt oss titta på lite andra påståenden: “if he is crying in a crate, and you let him out he is being rewarded for his crying. Only reward desired behavior.”

Lyckligtvis är det inte lagligt i Sverige att ha hundar i bur hemma om inte dörren är bortmonterad, men i vissa begränsade situationer får man använda bur; se länkar nedan för referens. “Problemet” om en hund gnäller i en bur är att den av olika anledningar inte vill vara där. Burträning handlar om att göra buren till en trygg plats för hunden som den gärna väljer när den själv får välja. Att ignorera gnällandet är inte lösningen. Det är negativ bestraffning av beteenden gnälla och funktionen av negativ bestraffning är frustration. 

I believe much of the cure for separation anxiety comes from obedience training and discipline.”

Tro eller vetenskap

Tro kan man göra i kyrkan eller i skogen eller vart man vill. Och vi får tro på precis vad vi vill; på mumintrollen, på en allsmäktig gud eller på tomten. Men, att tro i hundträning duger inte. Och det som författaren här “tror på” har en stor flora vetenskapliga studier påvisat att så inte är fallet. Jag skulle kunna lydnads-träna en hund med separations-problem tills jag blev blå i ansiktet men det skulle ändå inte lära hunden att känna sig trygg ensam.

Enligt Wikipedia så kan “disciplin uppfattas som synonymt med upprätthållande av ordning och regelföljande”… Jag kan etablera vilka regler jag vill men regler kommer inte kunna bidra till positiv förändring hos min hund med SeparationsProblem. Har man panik följer man inte regler. Är man rädd behöver man trygghet och kontroll.

Vet hunden att den gör fel?

He (the dog) feels wrong showing an unwanted behavior even without you indicating it. Take advantage of that.” 

Ovanstående är så underligt att jag har lite svårt att resonera runt det. En hund har inget koncept av rätt och fel. Rätt och fel finns endast i våra huvuden. Och det som är rätt för en person kan vara fel för en annan. En hund gör det som fungerar i den givna situation den befinner sig i, baserat bl.a. på tillgängliga förstärkare. Vi kan inte hjälpa en hund med SeparationProblem genom att på något vis bestraffa dess beteende. 

Det handlar inte om lydnad

Teach your dog to sit at the door, lie down, and stay while you go out of sight for increasing periods of time in your own house. Train your dog to sit and wait to be greeted by guests, move aside when you go to the refrigerator, and go to the bathroom on cue. In general, you should be teaching your dog in small steps to be a respectful and have confidence in himself.” 

Ja, vi behöver lära hunden att vara trygg ensam, oavsett om den sitter, ligger eller står. Pudelns kärna handlar om HUR vi faktiskt tränar det, inte ATT vi gör det. Om en hund sitter när gäster kommer, flyttar på sig när du går till kylskåpet osv har ingen som helst inverkan på hur den sedan mår om den lämnas ensam. Det finns inget samband mellan dessa beteenden. 

RehabiliteringsTräning

Rehabilitation begins by having your dog know what is expected of him.

Nej. Rehabilitering börjar med att i små steg lära hunden klara av det vi vill att den skall kunna göra. Det har inte med våra förväntningar eller krav att göra. De enda kraven vi skall ha är på oss själva, att vi tar ansvar för hundens välmående och rehabiliterings-träning.  

Många drabbas

Enligt olika studier lider uppskattningsvis 15-29% av våra hundar av SeparationsProblem och det orsakar ett enormt lidande hos de hundar och människor som drabbas. Många ägare väljer av olika anledningar att inte söka hjälp. I studier jag läst sökte endast 6 ägare av 75 professionell hjälp. Alltså endast ca 8%. 

Trygg Ensam

TRYGG ENSAM är mitt distans-program för hundar med SeparationsProblem. Om din hund mår dåligt om den lämnas ensam hjälper jag er så gärna! Välkommen att läsa mer om TRYGG ENSAM. 

Den som vill läsa mer om min egen rehabiliteringsresa med Iggys SeparationsProblem kan göra det här.

Träning med Milene

Information om lediga tider och kurser hos Milene osv finns på www.milenewallin.shop.

REFERENSER

Material jag refererat till i ovanstående text:

“The efficacy of systematic desensitization for treating the separation-related problem behaviour of domestic dogs” (2022)

“The efficacy of systematic desensitization for treating the separation-related problem behaviour of domestic dogs” (2011)

“Separation anxiety in dogs: the implications of predictability and contextual fear for behavioural treatment” (2014)

Länk till artikel med felaktiga råd om SeparationsProblem

Information om vad lagen säger om hundar i bur på SKK och Jordbruksverket.

Den som vill läsa mer om Problemet med Dominans kan göra det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.