Medicinering

Medicinering

Många hundägare jag möter i mitt arbete känner att de inte räcker till och att de har misslyckats katastrofalt om de måste ta till läkemedel för att lindra rädslan för sin ljudrädda hund…. Det här inlägget är riktat till just er!

FÖR DET FÖRSTA

Du är inte ensam! 

75% av dem med en ljudrädd hund känner sorg för hundens skull

42% har skuldkänslor

42% känner sig frustrerade 

46% upplever stress över situationen (Gruen et al 2020)

FÖR DET ANDRA

Som säkert de flesta vet vid det här laget – så finns bland annat läkemedlet Sileo som är till för just ljudrädsla hos hund. Och att det hjälper många det vet vi med säkerhet! 

I en Sileo-studie som gjordes på 89 hundar som led av akut ljud- rädsla fick 72% av de Sileo-behandlade hundarna bedömningen “utmärkt” eller “gott” i beteende jämfört med 37% i gruppen som fick overksam behandling (Korpivaara et al, 2017)

FÖR DET TREDJE

Det här är mycket intressant… I en studie påvisas att upprepad behandling med Sileo för ljudrädda hundar långsiktigt kan minska behovet av behandling (Gruen et al 2020)!!!! 

Så. Vad är det som är så märkvärdigt med det..?

Jo, det betyder att om Sileo är verksamt för din hund (om det lindrar ljudrädslan) och om du använder Sileo när din hund utsätts för ljud den är rädd för så kan du över tid minska hundens ljudrädsla (eftersom hunden hör ljudet men upplever mindre rädsla). 

Detta är vad den amerikanske beteende-veterinären Nicholas H. Dodman (Tufts University) kallar ”farmakologisk motbetingning”. Ett begrepp han fått en hel del ”skit” för av folk som menar på att han i princip har en övertro till medicin.  

Detta har Dodman alltså pratat om och skrivit om i många år och nu börjarstudier dyka upp som påvisar att Dr Dodman verkar ha rätt. Och, det finns fler beteende-veterinärer som är inne på samma bana.

För mig är det här både logiskt och självklart. Precis lika självklart som att när jag skapar avslappning med TTouch hos en ljudrädd hund så kan även detta minska rädslan över tid. 

Och lika självklart är det att det ena aldrig utesluter det andra. Och att medicin aldrig är ett substitut för träning utan ett komplement. Och jag önskar av hela mitt hjärta att jag kunde plocka bort allt dåligt samvete – och all jäkla stigma – runt att använda läkemedel när våra hundar faktiskt ibland behöver det, mår bra av det och blir hjälpta av det. 

Du är inte en dålig ägare för att du använder beteende-medicin när det behövs. Tvärt om.  

För den som vill veta mer

SJÄLVSTUDIE-KURS NÄR TRÄNING INTE RÄCKER 

För dig som vill lära dig mer om varför, när och hur man kan komplettera träningsplanen med läkemedel, kosttillskott och andra preparat för att åstadkomma positiv förändring.

INLÄGG OM ATT ANVÄNDA LÄKEMEDEL I BETEENDE-SYFTE

STUDIER

Gruen et al (2020) Evaluation of repeated dosing of a dexmedetomidine oromucosal gel for treatment of noise aversion in dogs over a series of noise events 

Korpivaara et al, (2017) Dexmedetomidine oromucosal gel for noise- associated acute anxiety and fear in dogs—a randomised, double-blind, placebo-controlled clinical study 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.