Lek på allvar

Lek på allvar

Ibland är det svårt att avgöra om hundar leker eller om det är blodigt allvar. Och. Vi människor missbedömer ofta hundarnas signaler och missar därmed viktiga tecken på att hundar är på väg att eskalera in i slagsmål (Wynne, 2015).

Nedan ser vi amstaffarna Tyson (den svarta) och Diezel (den bruna) leka i min trädgård. Dom är bästa vänner och leker fantastiskt bra ihop, även om det låter som ett slagsmål i våra människo-öron.

Bilden nedan kan vara svårt att tyda… Men även om Iggy är lite osäker hjälper hennes nya kompis henne genom att luta sig lite bakåt, och vända bort blicken lite från henne.

Iggy förstod signalerna och hundarna lekte fint tillsammans efteråt. Nedan ser man Iggys öppna, avslappnade mun, swishiga svans och en generellt mjuk rörelse i språnget.

Nedanför ser man rätt tydligt att situationen är på allvar. En herre-lös hund med dåliga sociala kunskaper tryckte sig på Iggy när vi var ute på promenad. Det gick blixtsnabbt. Iggy blev otroligt rädd och gjorde allt hon kunde för att få hunden att öka distansen. Hon började med artiga signaler men eftersom hunden inte förstod tvingades hon eskalera och tillslut lyckades jag fånga hunden, läs gärna inlägget jag skrivit tidigare om detta.

Eftersom ett och samma beteende kan ha olika funktion blir det svårt för oss människor att se vad som faktiskt händer. I en Amerikansk studie som gjordes konkluderade man t.ex. att varje beteende hundar använde aggressivt oxå användes vid lek (Wynne, 2015).

En hunds bugande lekinvit (se Iggy och hennes varghunds-kompis nedan) används t.ex. oxå för att få stillastående byten i rörelse, eller för att få bort något hunden uppfattar som ett hot (se Iggy ovan). Ett beteende med tre väldigt olika funktioner.

Play Bow och Prey Bow, kallas dessa signaler/beteenden på Engelska, se illustrationer nedan (något övertydliga :-).

För många år sedan i England, råkade jag och min fina souldog Poppy ut för en lös hund som helt oprovocerat gick till attack efter att ha utfört en Prey Bow mot Poppy. Hunden dök upp från ingenstans och det hela fångades på film av mig, se nedan. Självklart slutade jag filma när jag insåg vad som hände och sprang till undsättning.

Då visset jag inte vad jag vet idag. Då trodde jag hunden först gav en lek-invit och sen attackerade, vilket jag inte förstod. När man ser klippet nu är ju allt så himla tydligt, den vita hundens stelhet osv. Men, allt går våldsamt fort när sånt här händer vilket innebär att vikten av att se och förstå hundens signaler aldrig kan underskattas. Filma era hundar och kolla efteråt! Sånt lär jag mig massor på.

På bilden nedan ser man relationen mellan olika kommunikations-signaler och hur hög sannolikheten är att signalen åtföljs av bråk (Wynne, 2015). Väldigt intressant, mer info från den här studien längst ner på sidan .

Varmt välkommen att träna och bo tillsammans med din hund hos mig i Värmland! 

Kontakta mig för information om hur vi kan lägga upp en skräddarsydd vistelse för dig och din hund! 

REFERENS

30e Maj, 2015 var jag på en 2 dagars workshop med den underbare Clive Wynne i England. Studien som omnämns i det här inlägget berättade han om i den workshopen.

Bilden nedan visar relationen mellan en signal (svansens position) och risken att leken skall övergå i bråk. Samt, sannolikheten att ägarna skall ingripa. T.ex. om en hund har svansen mellan benen är det 58,3% risk att det mötet övergår i bråk – men endast 3,9% av ägarna ingriper när de ser svansen i den hållningen (i den här studien som utfördes på 2 olika hund-rast-parker i USA, Squirrel Ridge och Forest Park, Mars till November 2013).

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.