Hundmöten: TräningsTips (8-14)

Tänk på att om man vill ha ett nytt, annorlunda  beteende så måste man förändra hur hunden känner inför det “jobbiga”. Med små, lugna positiva steg övertygas hunden över tid om att det faktiskt inte är läskigt/frustrerande/osv. Hunden lär sig att möten t.o.m kan leda till positiva känslor som avslappning och glädje.

  • 1-7 i förra inlägget
  • 8 TTouch Beröringar
  • 9 TTouch Lugnande Bandage
  • 10 Låt hunden ta in information
  • 11 Frivillighet, valmöjlighet & tålamod
  • 12 Belöna bra beslut med Positiv Förstärkning
  • 13 Belöna bra beslut med Negativ Förstärkning
  • 14 Lek

 

8) TTouch Beröringar

En del hundar reagerar väldigt positivt på TTouch Beröringar. Det kan hjälpa hunden att hålla sig lugn, eller hjälpa hunden lugna ner sig snabbare efter en stressig upplevelse. Och, när dessa beröringar sitter i benmärgen hos oss ägare så är det faktiskt även lugnande för oss att administrera dem, så att säga.

Jag har haft en del “kris-situationer” med såväl mina egna som andras hundar. Då har det varit oerhört betryggande och lugnande för både mig och hundarna att ge dem TTouch.

Tänk på att TTouch beröringar inte handlar om muskel-massage, utan man förflyttar “bara” huden på olika vis. Prova att sätta ett – eller några fingrar – över ena ögonlocket och flytta huden varsamt men ändå bestämt/betryggande. Det lätta trycket du kan använda på ditt ögonlock utan att det känns obehagligt, är ungefär samma tryck man använder när man gör TTouch Beröringar. Som alltid, se hunden! Reagerar den negativt så prova något annat!!

Det finns massor av olika TTouch Beröringar och de har alla olika namn, uppkallade efter djur. Många är små och cirkelformade rörelser, en del är följsamma lyft, men idag tänkte jag dela med mig av den beröringen som kallas “Zebra”.  Den är oerhört lätt att lära sig och enkel att använda.

Man använder de delarna som är rödfärgade på fingrarna nedan…

Man sätter mjukt handflatan mot hunden och zick-zackar sig följsamt fram över hunden. Det behöver inte nödvändigtvis vara massa zick-zack över hela hunden (som bilden under visar) det kan räcka med en kortare rörelse. Försök vara avslappnad och häng inte över hunden.

Moments, not minutes” brukar man prata om när det gäller TTouch. Så berör hunden någon sekund och ge den sen en paus. Zebra rörelsen kan vara bra att använda om hunden har en viss plats den är lite extra känslig på. Man man prova att zick-zacka sig fram, från en trygg plats till den lite känsligare platsen och avsluta på en trygg/bekväm plats. Mjukt och följsamt och lugnt.

Och glöm inte att andas! Alltid när vi människor provar nåt nytt och fokuserar så håller vi andan. Det känner hunden direkt och undrar “vad fasiken vi håller på med för skumt“… Att andas ut när man gör en beröring kan hjälpa. Prova gärna på dig själv några gånger först. Eller på en annan människa, innan du provar på hunden! Och alltid i en trygg miljö först!

För den som är intresserad att lära sig mer om TTouch så erbjuder jag att man kan komma och bo hos oss tillsammans med sin egen hund och lära sig mer om TTouch, se Bo & Lär Paket för mer information Jag  går även igenom 3 andra TTouch Beröringar i artikeln jag skrev för Canis.

 

9) TTouch Lugnande Bandage

Att använda ett bandage främjar lugn på många hundar. Läs mitt tidigare inlägg om hur man applicerar ett bandage, eller inlägget om hur Tanja – efter att ha läst här om hur bandagen fungerar – använde ett bandage på sin hund Attis för att hjälpa honom komma över sin mörker-rädsla.

 

10) Låt hunden ta in information

På bilden ovan (och på in-zoomingen under) ser man Tina & Bozz som jobbar tillsammans med Tuffa och hennes ägare Linda & Sarah.

Tina och Bozz har stannat upp och Bozz vill ha mer information om Tuffa så han sticker nosen i luften och vädrar. Det är perfekt att Tina låter honom göra just det!! Om hon skulle försöka tvinga honom att gå vidare skulle det riskera leda till  frustration och explosion.

Man ser på Bozzs svans att han inte är på väg att explodera här utan helt enkelt är lite nyfiken. Det vill vi uppmuntra/belöna/förstärka genom att låta honom lukta och lugnt berömma med avslappnat koppel! När han fått ta in lite information kan man be honom att fortsätta i rörelse.

Flera gånger under vårt tränings-pass lät vi hundarna korsa varandras spår också så att de kunde lukta lite mer och på så vis lära känna den andra hunden på tryggt avstånd, om de ville.

 

11) Frivillighet, valmöjlighet & tålamod

Vi började vårt tränings-pass med Bozz och Tuffa ute på vårt fält där det var ca 10cm relativt tung snö. Jag hade frågat ägarna om de trodde det skulle vara OK och vi beslöt oss att starta så och se.

Efter ett kort tag visade dock Tuffa att hon ville därifrån. Klart och tidligt drog hon bort från fältet mot vägen. Självklart lyssnade vi och styrde kosan mot den plogade vägen istället.

Det innebar att vi inte kunde använda TTouch Markarbetet jag förberett på fältet men viktigast av allt är ju att hundarna känner sig bekväma med det vi gör. Och! Markarbetet skall vara lugnande. Det får ju den raka motsatsen om man genomför det med tvång!

Frivillighet och valmöjlighet är essentiellt inte bara när man arbetar med beteende-förändring utan överallt i vardagen med djur där det är praktiskt möjligt. Det bygger tillit och självförtroende!

Tålamod är lika viktigt! Vi vill att hundarna skall ha tålamod, men hur är vi själva med vårt eget tålamod när den “perfekta planen” vi gjort måste kastas åt sidan..? När vi missbedömt situationen och hunden exploderar..? När vi snubblar, och faller över hunden..? Om du känner att tålamodet tryter, avsluta tränings-passet och ge hunden nåt gott att tugga på medan du tar en paus från hunden.

 

12) Belöna bra beslut med Positiv Förstärkning

  • Ibland när hunden lugnt tittar på den andra hunden, ge din belönings-signal/klick och ge en godbit.
  • Ibland när hunden tittar lugnt mot dig,  ge din belönings-signal/klick och ge en godbit.
  • Se till att hunden klarar av att vara lugn även om den får godis.
  • Vi vill inte ha en hund som “springer och jobbar” eller som “maniskt stirrar på sin ägare med krökt nacke”.
  • Vi vill ha en hund som klarar av att gå lugnt i sin egen balans och njuta av livet.

 

13) Belöna bra beslut med Negativ Förstärkning

Har man en hund som är reaktiv (gör utfall) för att den vill öka distansen mellan sig och hunden, eftersom den är osäker/obehaglig till mods osv, så kan man även belöna hundens bra/lugna beteende genom att öka distansen lite mellan hundarna. Gå gärna i en stor cirkel, så får hunden liksom en liten positiv lättnads-känsla.

Tänk på att en hund inte vet hur länge vi har tänkt vara ute och “jobba” med den andra hunden! En liten paus i form av en lugnande cirkel då och då kan vara oerhört effektivt, speciellt om man tajmar det så att hunden associerar ett bra/lugnt beteende med “pausen”.

Tänk också på att om din hund gör utfall för att den är frustrerad för att den faktiskt vill springa och hälsa/leka, ja då är en ökad distans faktiskt en Negativ Bestraffning och resultatet blir minskad sannolikhet att beteendet du ville ha mer av utförs igen.

 

14) Lek

Man kan med fördel leka lite med hunden, t.ex. med någon favorit-leksak, i närheten av den andra hunden. Lek genererar oerhört mycket positiva känslor i hunden som den då lär sig associera med den andra hunden om den får öva lite i dess närhet.

Tänk på att vissa lekar inte är passande. Frenetisk boll-kastade  genererar en oerhörd massa adrenalin vilket gör hunden mer reaktiv. Ta det varsamt!

 

De sista 7 TräningsTipsen som kan vara bra att ha i åtanke om man vill hjälpa sin hund att hantera hundmöten på ett lugnare vis finns i här i nästa inlägg. Totalt har jag sammanställt 21 TräningsTips för hundmöten. Missade du de 7 första finner du dem här.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. 

Vill du ha hjälp med ditt djur, boka en föreläsning, eller komma på besök och träna hemma hos Milene ta kontakta via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.

SaveSave

SaveSave

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.