Det finns mycket man kan göra för att lindra rädslan hos en hund som är rädd för fyrverkerier. Nedan går jag igenom några enkla tips som kan hjälpa!
Det bästa är så klart att träna för att hjälpa hunden bli mer trygg med ljud. I onlinekursen LjudRädsla Masterclass får du hjälp och inspiration med just detta!
- TTouch Lugnande Bandage
- Göra en koja
- Lljud-barriär
- Stäng ute ljus
- Aktiviteter
- Din Attityd
- TTouch Beröring
- Undvik detta
- Medicin
1 – TTouch Lugnande Bandage
Min bästa tips är att använda TTouch Lugnande Bandage, som ses på bilderna nedan, och som jag skrivit ett tidigare inlägg om med instruktioner. Jag har också tidigare beskrivit hur känslor ackumuleras i hunden, så vänta inte! Börja använda ett TTouch Lugnande Bandage nu! Korta stunder i början (några sekunder bara) så att hunden blir van denna nya upplevelse. Om första gången man provar ett bandage är när hunden redan är panikslagen riskerar man att hunden associerar bandaget med rädsla.
Lämna ALDRIG hunden ensam med bandage på! Den kan trassla in sig och skada sig och få panik!
Har du inte hunnit köpa ett bandage kan du prova något annat mjukt och elastiskt. På mastiffen nedan fungerade en scarf väldigt effektivt, trots att första gången ägaren provade var när hunden var rädd och fyrverkerierna var i full gång utomhus. Instruktionerna till hur man kan använda ett TTouch Lugnande Bandage kan du alltså läsa här!
Du kan även prova Lugnande Bandage på kroppen, som ses nedan. Men akta hundens privata delar, och se till att knuten INTE hamnar på ryggraden! Även här är det bra att ackumulera och använda bandaget innan nyår och sjävklart sedan även när det smäller.
Det går fint att använda bandage både på huvudet och på kroppen, så länge du vant hunden vid bandagen i små doser innan!
Här ett klipp som visar hur du kan göra både Head Wrap och Body Wrap.
2 – Göra en koja
De flesta hundar känner sig extra säkra i någon slags koja. Det kan vara så att de kryper in under bord eller andra möbler. Våran Iggy är inte rädd för fyrverkerier men för mycket annat. Hon känner sig extra trygg under träskåpet ni ser nedan. Därför har jag lagt en fårfäll där för att göra det mysigare och mjukare.
Kryper din hund in under soff-bortet prova att hänga över filtar på några av sidorna för att stänga ute ljus och också göra det ännu mer som en “koja”. Är hunden bur-tränad ställ upp buren på en trygg plats i anslutning till där ni människor är, kanske under en trapp eller i hörnet av rummet. Täck över med lite filtar, men se till att hunden ändå kan gå ut och in. Gör gärna kojjan innan nyår och lägg godis och leksaker i “kojjan” som hunden finner. Kalla aldrig ut hunden från sin koja. Det här skall vara hundens heliga plats.
3 – Lljud-barriär
Sätt på köksfläkten, radio och TVn samtidigt innan det börjar smälla för att dränka ut så mycket ljud som möjligt. Men tänk på att hunden har ca 4 ggr bättre hörsel än oss, så de kommer reagera långt innan vi gör. Så installera ljud-barriären tidigt!
4 – Stäng ute ljus
Dra för gardiner tidigt så att ni stänger ute ljuset som blir av raketerna. Ju tjockare gardiner desto bättre. Prova släng filtar eller täcken över gardinerna för att få det extra tjockt!
5 – Aktiviteter
Gå promenad extra tidigt med hunden så att du om möjligt kan undvika att vara ute när det smäller. Det är svårt jag vet. Men hunden kan bli rädd för en massa andra saker om det smäller när den är ute. Det är vanligt att hundar blir mörkrädda tex, eftersom det ofta är mörkt när fyrverkerier används. Du kan läsa mer om hur rädslor kan skapas i hundar här.
Ha alltid hunden kopplad denna tid! Se till att din hund har en “tag” med din address och telefonnummer på sitt halsband eller sele! Det är inte ovanligt att en panikslagen hund sticker iväg, hur vältränad den än är. Känslor motiverar som sagt allt beteende och rädsla styr över allt annat! Sticker hunden vill du kunna få den tillbaks så snabbt som möjligt!
Ladda hunden med positiva aktiviteter som du vet den gillar innan nyår. Matleksaker, spåra, lek med dig osv. Allt sådant ackumulerar positivitet och lugn i hunden vilket ger hunden den bästa chans den har att klara av att vara rädd!
Prova att lek med hunden när du märker att den börjar reagera. Eller “träna” saker din hund redan kan och belöna. Om din hund inte är panik-rädd kan sådana avledelser fungera bra. Hunden kanske ändå blir rädd tillslut men du kanske lyckas försena och förminska rädslan vilket är fantastiskt för din hund! Bara tänk på att börja innan hunden blivit väldigt rädd!! Du kan läsa mer om hur man kan använda lek för att hjälpa en rädd hund här.
6 – Din attityd
Försök vara lugn och positiv! Prata med stadig och mjuk röst till hunden. Gå lugnt osv. Din egen attityd påverkar hunden enormt, vilket du kan läsa mer om här! Andas ut, långsamt och ljudligt emellanåt. Du kan även prova att använda några av hundens egna lugnande signaler för att hjälpa. Läs mer om det här.
7 – TTouch Beröring
Berör hunden lugnt, med mjuka långsamma drag över pälsen. Speciellt beröring av öronen har en lugnande effekt på många djur. Se klippet nedan när jag gör TTouch på mina vänners bagge. Stöd gärna hundens huvud med din andra hand.
Tänk på att det är mjuka, lätta beröringar! Man skall inte dra örat! Hundens huvud skall inte flytta sig för att man arbetar med öronen. Och! Ett öra i taget.
Som alltid observera hunden och berör bara hundens öron några sekunder första gången. Sen kanske fem sekunder. Det beror på hunden. TTouch gör man för hundens välbefinnande! Visar den att den inte vill ha det så gör man något annat! Respektera din hunds val.
8 – Undvik detta
- Lämna inte hunden ensam hemma
- Ömka inte hunden eller stressa upp dig själv. Då riskerar du göra hunden ännu mer rädd.
- Ett felaktigt råd är att “ignorera en rädd hund”. Det hjälper absolut inte. Du är hundens trygghet och därmed har du möjlighet att hjälpa hunden när den är rädd bara du är lugn själv.
- Du kan läsa mer om varför man inte skall ignorera en rädd hund här.
- Acepromazine är ett lugnade medel som ABSOLUT INTE skall användas på ljud-känsliga hundar mer än i nödfall!!! Det riskerar att göra ljud-känsligheten värre samtidigt som det gör hunden oförmögen att röra sig, vilket riskerar att förvärra din hunds rädsla.
Tänk på att det går helt fint att träna de flesta hundar till att bli OK eller i alla fall mycket mindre rädd för fyrverkerier! Vill du ha hjälp med detta får du gärna kontakta mig, länk till priser osv finner du här, eller kontakta någon annan välutbildad hundpsykolog/problemutredare.
9 – Medicin
Är din hund panik-rädd tycker jag absolut du skall diskutera detta med din veterinär! Det finns medicin man kan ge för att lindra och hjälpa, bland annat läkemedlet Sileo. Sett ur hundens perspektiv, att vi kan undvika lidande, så är medicin absolut något man skall överväga i många fall av stark rädsla och alltid om det finns risk att hunden skadar sig!