Frustration är en av de största orsakerna till många olika beteendeproblem hos hundar och katter. Det är även otroligt obehagligt och påfrestande för den som upplever det. Frustration kan motivera aggressiva handlingar hos både människor och djur. Ofta omriktas även aggressionen. Då förskjuts den aktiverade energin mot individer som inte alls har något att göra med det som faktiskt orsakade frustrationen. T.ex. en kopplad hund som hindras jaga en kanin och således blir frustrerad och hugger hundkompisen bredvid.
Frustration förhöjer även arousalnivån och gör hundar mer reaktiva. Helt plötsligt gör Lugna Fluffy utfall i situationer som hunden tidigare klarade av galant. Sen tar negativ förstärkning vid, och innan man vet ordet av reagerar Lugna Fluffy alltid på t.ex. bilar som kör förbi. Eller så gör man som vår hund Iggy gjorde när hon bott hos oss några veckor; man slaktar den Danska design tomten! Tomten är inte det enda som fått känna på frustrationens kraft under de 3 åren vi haft Iggy. Gardiner, fåtöljer och en hel del annat smått och gott har kantat vägen från Frustration Till Möjlighet.
.
Men faktum är att ett liv helt utan frustration är oundvikligt. Och i lagom dos är frustration faktiskt bra för inlärning och det är en absolut essentiell del av klickerträning. Men det var ju bara det där med ”lagom”… Hur får man till det, balansen mellan frustration och tålamod?
Studier på såväl människor som djur har visat alla tålamod är en begränsad resurs. Vissa aktiviteter tömmer hundens lager av tålamod, andra fyller på lagret igen, medan andra aktiviteter faktiskt t.o.m. bygger frustrationstolerans och impulskontroll d.v.s. ökar storleken på hundens “tålamods-lager”.
Frustration är ett otroligt viktigt och superintressant område som jag kommer skriva mer om här. Den 25e februari 2016 gav jag även en workshop om frustration tillsammans med Familjehunden i Årjäng. Där gick vi bl.a. igenom vad man kan göra för att stärka hundens impuls-kontroll och hur man bäst hanterar hunden när frustrations-toleransen tar slut och hunden hänger och sliter i andra sidan kopplet.
Jag gav även följande workshop ”Koppeltvång – från frustration till möjlighet” vilket sammanföll med att koppeltvånget införs, något som lätt kan orsaka frustration för hundar som är vana att få strosa lösa i skog och mark.
Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning/workshop, kontakta Milene på milene.wallin@hotmail.co.uk.
Real wonderful information can be found on blog.