När en hund som är rädd för åska utsätts för ljudet av åska, hur mycket tror vi att hundens kortisol (stress-hormon) går upp då..?
Vad tror du?
I en studie (Dreschel & Granger, 2005) spelade man åskljud för 19 åskrädda vovvar i deras egen hemmiljö för att testa just detta. Man mätte sedan kortisolen 20 min och 40 min efter hundarna hört åskan.
Hundarna i studien uppvisade klassiska rädsle-beteenden; de försökte gömma sig, pep, osv. Men, hur var det då med kortisolen..?
Jag vet faktiskt inte vad jag skulle ha gissat om jag skulle gissat.
Men svaret är 207%. Alltså, kortisolen gick upp med i genomsnitt 207%… Det är så att ögonen vattnas när man läser det. Och om vi omsätter det till hundar som är rädda för flera olika ljud, ljud som de hör flera gånger om dagen eller som de oroar sig för att de ska höra flera gånger om dagen… Ja då är det lätt att förstå varför ljudrädsla kan vara så förlamande för våra fyrbenta vänner.
LjudRädsla Masterclass
Den 22a oktober lanserar jag LjudRädsla Masterclass för den som vill ha hjälp och inspiration med ljudträning och det är oxå därför jag gräver lite extra i detta ämne just nu.
En intressant positiv iakttagelse i studien var att hundarna som hade en hundkompis hemma verkade bli lite mindre påverkade och återhämta sig snabbare.
För att förhindra att ljudrädsla förvärras eller generaliseras är det bästa man kan göra att adressera det direkt man ser att hunden börjar reagera negativt på ljud. Ännu bättre är det så klart om vi kan ljudträna hunden innan den blivit rädd överhuvudtaget.
Referenser
DRESCHEL & GRANGER (2005) Physiological and behavioral reactivity to stress in thunderstorm-phobic dogs and their caregivers