Frustration, impulsivitet, rädsla och aggression. Vad är egentligen vad och hur fungerar det..? Ibland beskrivs en hund som aggressiv, men aggressiv beskriver ju “bara” ett beteende i den specifika stunden. Aggressiv är inte en känsla. Det säger oss väldigt lite om hundens egentliga problem. Min hund kan bete sig aggressivt av många olika orsaker. Aggressionen har olika funktioner för olika hundar, i olika situationer.
Ett aggressivt beteende kan skapas av diverse olika känslor så som rädsla och frustration. Eller smärta. Eller för den delen rädsla för smärta.
Impulsivitet å anda sidan är varken en känsla eller ett beteende. Det är ett karaktärsdrag som både vi och våra djur har, men alla har det i olika nivåer. Hur impulsiv man är influerar säkert hur snabbt man blir frustrerad i olika situationer. Vilket i sin tur påverkar hur man beter sig i den specifika situationen.
Kan man minska, eller för den delen öka, en hunds medfödda impulsivitet och den frustration och därmed oxå de beteende-problem som följer? Det är en hel del diskussion om det, men många studier tyder på det och vi är många som arbetar utefter teorin att man kan det och det verkar fungera.
Hypotesen är att tålamod fungerar som en slags muskel som kan tränas upp. Jag känner själv att jag tränat upp och ökat mitt egen tålamod enormt genom att träna med och leva med krävande, känsliga hundar. Jag har helt enkelt blivit belönad/förstärkt för mitt ökade tålamod, och oxå bestraffad när tålamodet inte räckt till genom att hundens beteende ofta eskalerat. Och genom träning/rehabilitering kan man även förändra hur hunden hanterar sin medfödda impulsivitet.
Jag nämnde tidigare studien på 5 veckor gamla schäfrar och labradorer. 90% av Schäfervalparna visade allt från lite rädsla till extrem rädsla. Endast 4% av Labbarna visade lite rädsla, resten, 96% ingen rädsla alls! AnnaKarin Bergman och Sofia Malmberg frågade om hundarna var avlade för nåt specifikt, som ev kunde påverka att schäfrarna var så rädda. Dvs om de var avlade för bruks, utställning, eller arbete/jakt. Jag har funderat på det en hel del nu under konferensen och även funnit en intressant studie, som Sian Ryan nämnde i sin fantastiska presentation om “Impulsivitet hos Valpar” tidigare idag.
Studien gjordes på Labbar och Bordercollies, både på linjer för arbete/jakt/valla och linjer för utställning/familj. Den studien visar att när det gäller impulsivitet är Bordercollien mer impulsiv än Labradoren. Men avelslinjen spelar ingen roll. Där är det ingen skillnad inom rasen. Och om vi tänker på att rädsla är impulsivitet är 2 olika saker. Klart att impulsiviteten nog influerar hur rädslan uttrycker sig, dvs beteendet. Det är intressanta koncept det här. Och det tål att tänkas på från många olika vinklar.
STUDIE RESULTAT:
“Collies were more impulsive on average, consistent with the original purpose of breed selection. Regarding line, working Collies di ered from working Labradors, but show lines from the two breeds were not significantly different.”
LÄSA KOMMANDE INLÄGG?
Om du vill kunna se mina framtida inlägg välj ”se först” bredvid gilla knappen. Även om du gillat min sida så visar inte Facebook allt förrän man klickar i ”se först”. Då talar du om för Facebook att du vill se inläggen från just den sidan.
LÄNK TILL STUDIE:
Differences in Trait Impulsivity Indicate Diversification of Dog Breeds into Working and Show Lines
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4785826/pdf/srep22162.pdf
Varmt välkommen att träna och bo tillsammans med din hund hos mig i Värmland!
Kontakta mig för information om hur vi kan lägga upp en skräddarsydd vistelse för dig och din hund!