(23) Ackumulator-Hund

Dagen före dopparedagen ska det handla om Canis Lupus Familiaris Accumulo!

Canis Lupo Familiaris är det latinska namnet för hund, och Accumulo betyder betyder “hopa, uppstapla, öka” på latin vilket gett namnet till det vi kallar Ackumulator, Ackumulatortank osv.

Vad menar jag egentligen? Jo, när det gäller såväl stress som lugn så är våra hundar (och vi) precis som ackumulatortankar. Våra upplevelser, negativa och positiva, lagras och får man flera små, kanske till synes obetydliga, men ändå stressiga upplevelser på rad byggs stress-nivåerna upp vilket gör att man blir mer reaktiv, får kortare stubin.

Säg att din hund blir utskälld av en annan hund i trappuppgången på väg ut på promenad. Din hund skäller inte tillbaks utan följer lydigt med dig. Men. Upplevelsen aktiverar ändå hundens inre Flykt och Kamp System som direkt frisätter bland annat Adrenalin vilket ökar hjärtats slagkraft, vidgar pupillerna, förhöjer andningen osv på din hund. Blodets syresättning ökar vilket ökar prestationsförmågan. Musklerna skakar till. Blodtrycket går upp. Även stresshormonet kortisol frisätts, vilket  frigör mer energi till kroppens celler och höjer blodtrycket ytterligare.

När ni kommit ut iväg från den skällande hunden, skakar din hund av sig och Adrenalinet försvinner ganska omgående. Kortisolet finns däremot kvar längre.  På vägen hem från promenaden kör en motorcyklist väldigt nära er. Du skvätter till, din hund verkar oberörd. Senare på eftermiddagen får ni besök av en släkting med sin 9-åriga dotter och deras hund. Barnet har träffat din hund många gånger och det har gått jätte bra. Barnet hoppar och tjoar som barn gör.  Alla är ute tillsammans och har kul i parken.

Men. När ni gått in gått tillbaks in går flickan fram och skall klappa din hund. Då  morrar din hund dovt åt flickan. Din hund har aldrig tidigare morrat åt någon. Varför gör den det nu? Därför att den senaste tiden har hunden upplevt ett antal olika saker som alla aktiverat Flykt & Kamp Systemet och stress-hormonernas nivåer har bara byggts på.

Tänk på det nu i jul! Är det kanske bättre för din hund att vara ensam hemma några timmar än att följa med till mormor där alla barnbarn springer runt?

Det behövs inte alltid STORA negativa upplevelser för att “ladda hunden negativt“. En ny plats. En ny människa. Fler människor än den är van. En ny matskål. Avsaknad av tystnad. Folk som tjoar och skrålar. Folk som blir runda under fötterna efter lite för mycket i glaset och kanske skall klappa på hunden hela tiden. Att gå promenad på en ny plats. Dofterna av hundar den inte känner. Att åka mer bil än den är van… Listan kan göras hur lång som helst!

Underskatta inte effekten av små förändringar i hundens vardag! 

På engelska kallar man det “triggar stackning” översatt blir det typ “stimuli stapling” och stressen lagras alltså i kroppen i form av olika hormoner och signalsubstanser.

När man arbetar med TTouch fungerar det på samma vis, fast med motsatt effekt. Man märker alltså ofta att en hund blir lugnare och lugnare ju fler tillfällen man arbetar med hunden. Första gången man använder ett Lugnande Bandage eller gör Markarbete kanske man inte ser en jätte förändring. Men andra gången verkar hunden markant lugnare och lugnet håller i sig längre. Det beror säkert också på att man själv blir bättre och bättre på det man gör med övning, men det har absolut också att göra med att ju mer lugna stunder vi kan ge en frustrerad, stressad eller rädd hund ju mer chans har hunden att faktiskt lära sig att hantera den “jobbiga situationen” bättre.

Ibland tar saker tid. Efter ett år är vågar Iggy lita fullt ut på Alva (bilderna nedan).

En stressad hund kan som bekant inte lära sig någonting. Barn som går i en stökig skol-klass får sämre betyg för att det blir svårare att fokusera och lära sig när omgivningen stimulerar med fel slags intryck. När jag var scoutledare i England hade jag så enormt svårt att lära mig alla barnens namn (25 flickor i åldrarna 7 till 10) för det var inte en lugn stund under våra möten. Det var full fart hela tiden. Kul men att försöka lära sig namnen var helt hopplöst (och pinsamt efter några månader)!

SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG

  • För att kunna lära våra hundar ett nytt sätt att hantera det de reagerar på via de vanliga inlärnings-processerna (förstärkning, habituering, mot-betingning, klassisk betingning osv) behöver de vara lugna.
  • TTouch kan hjälpa oss att skapa en beteende-förbättring genom att hunden klarar av att vara lugn(are) runt sitt “problem-stimuli”. Man sänker volymen på de jobbiga känslorna vilket frambringar en habituerings-process.
  • Och även om “lek” är oerhört positivt för välmåendet så frisätter det också Adrenalin, vilket kan göra hunden mer reaktiv. Speciellt om det är en väldig fart på leken. Kom ihåg att ta pauser i leken och att ge tid till återhämtning och lugn!
  • Om du tar med hunden till släktingar i jul se till att göra besöket så “bekant” som möjligt genom att ta med hundens egen säng, som ställs på en lugn plats där ingen får störa den. Ta med vattenskål och matskål hemifrån. Ta även med en flaska med vatten från din egen kran som hunden är van att dricka. Ta med hundens favoritleksak och lek med den. Om hunden får en ny tröja av morfar, motstå frestelsen att ta på den nya tröjan där och då! Det räcker säkert med “nya” upplevelser som det är. Sätt på den nya tröjan i lugn och ro hemma istället och skicka ett kort till morfar så han får se. Och framförallt låt inte alla klappa hunden hela tiden!
  • Tänk på att du är din hunds beskyddare! Ingen annan vet vad som är bäst för just din hund!
  • Observera din hund under julstöket. Ser du stress-signaler agera därefter!

TACK!

Tack till Alva för allt tålamod du visat Iggy och för att du är världens bästa!! Tack också till Chirag Patel som hjälpt mig att förstå hur stora små saker faktiskt är för hundar! Och till Sarah som tagit alla fina bilder vi använt på Tuffa i Jyckens Julkalender!! Vill du se mer av på Sarahs bilder kolla hennes Instagram.

DELA GÄRNA!

Dela gärna inläggen med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt! Imorgon delar jag ett nytt tips i Jyckens Julkalender!

REFERENSER

Information om de fantastiska människor som lärt mig mycket av det jag kan idag, och som jag använt som referenser till Jyckens Julkalender, finner du på inlägget Hjältar och Referenser och extra referenser specifika för detta inlägg nedan:

FISHER, S. (2007) Unlock your dog’s potential: How to achieve a calm and happy canine. Cincinnati: David & Charles.

HALLGREN, A. (2012) Rädda, arga och stressade hundar: Att lindra och bota med enkla hjälpmedel. MBF Bokförlag.

LINDSAY, S, R. (2001) Handbook of applied dog behaviour and training; volume 2. Iowa. Iowa State University Press; Blackwell Publishing.

LINDSAY, S, R. (2005) Handbook of applied dog behaviour and training; volume 3. Iowa. Iowa State University Press; Blackwell Publishing.

MILLS, D., BRAEM DUBE, M. & ZULCH, H. (2013) Stress and Pheromonatherapy in Small Animal Clinical Behaviour. Wiley-Blackwell.

MILLS, D., KARAGIANNIS, C. & ZULCH, H. (2014) Stress – Its Effects on Health and Behaviour: A Guide for Practitioners. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice. 44. p.525-541.

MORGAN, K, N. & TROMBORG, C, T. (2007) Sourced of stress in captivity. Applied Animal Behaviour Science. 102. p.262-302.

PETERSSON, H-M. (2008) Stress hos hunden: Orsaker, symtom och förebyggande åtgärder. Examensarbete på SLU.

SAPOLSKY, R, M. (2004) Why Zebras Don’t Get Ulcers. 3rd ed. [online] New York: Henry Holt and Company, LLC. Available from: http://www.g2gfitness-mma-ccoach-sthqld.com/resources/Sapolsky%20why%20Zebras%20don’t%20get%20ulcers.pdf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.