(17) Utmaning Inkallning

Att ha en pålitlig inkallning är viktigt, men långt ifrån alla har det skulle jag vilja påstå, inklusive min egen hund. En del av problematiken är ju att det är så otroligt roligt för hundarna att springa lösa och många går ju verkligen igång på att spåra och dra iväg i drev. Det är ju liksom det de är skapta till och framavlade för.

Har hunden väl lärt sig att det går att dra iväg även om matte eller husse ropar, ja då har man en liten utmaning framför sig, men det är absolut inte omöjligt! Som en av mina stora hjältar – Kathy Sdaoe – sa när jag var på Clicker Expo,  om man kan träna en delfin att komma tillbaks till en båt från öppet hav (fullt av vilda delfiner, mat och lek!!) ja då inser man att träna inkallning med en hund bara handlar om prioritering och att man använder bra metoder.

Iggy har inte en fullt pålitlig inkallning. Om det kommer rådjur eller hon finner vilt-spår så drar hon. Hon kommer som ett skott när hon inte har störning, men det hjälper föga om en älg dyker upp…

Jag har i princip alltid godis med mig ut, så att jag kan belöna bra inkallningar och alla andra beteenden man får som jag vill ha mer av (positiv förstärkning)! Och det enkla tips jag vill dela med  mig av idag är en lite alternativ strategi. Det är att lära sin hund att byta riktning, som komplement till inkallning.

Fördelen med att lära hunden byta riktning är att det kräver lite mindre av hunden än en inkallning. Inkallning kan ju betyda; kom till mig så jag får sätta på dig kopplet, vilket ju i många fall är mindre kul än alternativet att springa lös och jäkta. Jag samlar alltså aldrig in Iggy efter att vi bytt riktning. Sätter aldrig på kopplet osv. Och även om jag kan använda godis vid träningen så jag lär in det mest genom lek. Dvs att byta riktning är BARA förenat med lek och kul!

Har man en hund som gillar att jaga och springa, ja då är det här också väldigt lätt att lära in. Man väljer ett ord man vill ha, jag har “this way” och sen påkallar man hundens uppmärksamhet och så springer man åt ett håll. När hunden kommit ikapp och förbi, tjoar man kommandot igen åsså byter man riktning igen, se klippet nedan.

Jag använde detta mycket i England, när vi hade både Poppy och Iggy. I England är många fält omringade av häckar, och man ser inte vad som är bakom häckarna. Därför bytte jag ofta riktning på hundarna när de kom för nära häckarna.

Poppys inkallning var mycket mer pålitlig än Iggys. Och om Poppy ändå drog iväg nån gång visste jag att hon inte skulle fortsätta efter första bästa cyklist, bil, fågel, motorcykel, osv vilket ju var ett väldigt stor problem med Iggy på den tiden.

Som ni ser på klippet nedan kommer hundarna inte fram till mig när vi byter riktning (kommando “this way”). Däremot om jag kallar in dem så skall de komma fram till mig, om allt går som det ska :D).

Men, allt går ju inte alltid som det ska, som ni kan se på klippet nedan där jag var för sen att pocka på Iggys uppmärksamhet. Man lär av sina misstag, ibland i alla fall. Viktigt för träningen är att om man ser att en inkallning inte kommer funka, då är det bättre att vara tyst. Ropar man på hunden när den ignorerar en och springer i full karriär åt andra hållet, ja då försämrar man sin inkallning ännu mer.

Att träna inkallning ordentligt ligger helt klart på min Att Göra Lista. Fast det ligger fortfarande inte högst upp på min lista, andra saker ligger helt enkelt före. För den som vill veta mer om bra inkallings-metoder så såg jag precis att tidningen Canis kommer skriva om detta i nästa nummer.

Jag köper en del del hund-tidningar, men Canis är faktiskt en av de tidningar jag gillar allra mest. Jag började prenumerera på Canis förra hösten när vi flyttade hit. Och, eftersom jag skriver om dem nu kan jag lika väl berätta här att jag skall inleda ett samarbete med Canis nästa år, och skriva för dem! Hur kul är inte det!!!

Jag är oerhört stolt och glad för detta eftersom Canis har samma inställning till hundlivet som jag har. De arbetar, liksom jag, för att sprida kunskap om effektiva metoder som bygger hundens tillit och självförtroende och tar helt avstånd från tvång, hot och bestraffning.

Om ni har bra inkallnings-tips att dela med er av gör så gärna det på min Facebook!

Njut av livet med hundarna!

SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG

  • Ser du att en inkallning inte kommer funka så är det bäst att låta bli att ropa på hunden eftersom detta försvagar den inkallning man har. Men naturligtvis måste man ju försöka fånga in hunden på något sätt. Bäst är självfallet att inte ta några risker.
  • Lär hunden att byta riktning som komplement till inkallning.
  • Ha kul när du tränar din hund! Ju mer roligt ni har, desto mer pålitligt blir det du tränar!
  • Ropa in din hund flera gånger när ni är på promenad. Ge sedan ditt “varsågod” kommando och låt den springa iväg igen. På så vis laddar du din inkallning med positivitet och hunden “lär sig” att inkallning inte är synonymt med att det roliga tar slut.

TACK!

Tusen tack till alla som bidragit med kort på sina hundar till Jyckens Julkalender! Har du en kul eller fin bild på din hund som jag kanske kan använda i framtiden så får du gärna skicka den till mig!

DELA GÄRNA!

Dela gärna inläggen på Facebook med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt och kommentera gärna på Facebook sidan!  Imorgon delar jag ett nytt tips. Har du missat något inlägg så finns alla kalenderns tid och råd samlade på sidan Jyckens Julkalender!

REFERENSER

Information om de fantastiska människor som lärt mig mycket av det jag kan idag, och som jag använt som referenser till Jyckens Julkalender, finner du på inlägget Hjältar och Referenser.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene via HusdjursCoachens Facebook Sida, på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk. Priser finner du på sidan Tjänster & Pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.