På bilden ovan ligger Iggy avslappnad utanför vår gamla lokal-pub i Bledlow, England. På huvudet har hon ett “lugnande bandage”, en s.k. “TTouch headwrap”. Dessa bandage är ett av många fantastiska “verktyg” vi använder i TTouch för att bl.a. hjälpa hundar slappna av.
För Iggy, som är rädd för det mesta, har det inneburit att hon klarat av situationer som annars varit för jobbiga för henne. Det har bidragit till lärotillfällen och att hon lärt sig bättre/snabbare eftersom rädsla och stress påverkar inlärningen negativt. Just “headwrappen” har fungerar väldigt bra för Iggy och många andra hundar jag jobbat med. Det är ju också faktiskt så att ibland måste man ta med hunden till en plats som är stress-framkallande, t.ex. nedan när vi väntade på att köra på färjan från Sverige till Danmark.
När man arbetar med TTouch är en del i metodiken att man medvetet fokuserar på det beteendet man vill ha och uppnå, istället för att tänka på allt det där man tror skall gå åt pipan. Gärna se en inre bild på hur man vill hunden skall agera och hur situationen skall förlöpa. Jag måste erkänna att när jag påbörjade min utbildning till TTouch Instruktör tyckte jag det här lät ganska flummigt. Jag är visserligen väldigt öppen för alternativa terapier och lösningar men kunde man verkligen hjälpa hundar med typ positiva affirmationer..?
Plus att det inte är alltid lätt att vara ”positiv” när man har en hund som gör utfall mot allt som rör sig och man svänger runt hörnet och ser att bondens kor är på vift. Ett exempel av många. Men. Paniken rusar. Man “vet” hur det kommer sluta. Då är det inte så jädra lätt att tänka på det man vill ens hund skall göra…
Idag förstår jag mer om hur massivt vi själva faktiskt kan influera våra djur och dess beteende med våran sinnesstämning och med bilderna vi spelar upp i huvudet. Våra övertygelser, förutfattade meningar och rädslor kan ibland begränsa våra egna möjligheter och även djurens potential till förändring. Det finns ett begrepp som heter ”afffektsmitta” som handlar om hur andras känslor påverkar oss människor, där vi t.o.m. speglar varandras muskelspänningar och smittas av varandras känslor (läs mer här). Hur intressant som helst!
När jag var på seminarium med Dr Helen Spence tidigare i år berättade hon om en studie på hästar där man ville testa just ägarens omedvetna påverkan och inverkan på djurets beteende. Ett antal hästägare rekryterades och instruktionerna var att de skulle leda sin häst en viss sträcka inne i en manege, säg från Punkt A, via Punk B, till Punkt C. En grupp informerades om att vid Punkt B skulle det stå en person med ett paraply och när de gick förbi skulle personen fälla upp paraplyet. Alla som känner till lite om hästar kan ju förstå att för ett flyktdjur som hästen är en sådan snabb och oförutsägbar förändring i miljön väldigt skrämmande och de flesta hästar skulle reagera snabbt och stort på sådant…
Nu var det ju bara det att personen med paraplyet faktiskt inte skulle fälla upp det, utan bara stå där avslappnat. Vad skulle då hända när ägaren ledde förbi hästen med tanke på att ägaren förväntade sig att paraplyet skulle åka upp…? Hur skulle hästens beteende i denna grupp vara jämfört med den gruppen där ägarna visste att det kommer stå en person där med paraply men inget kommer hända?
Hästarna i gruppen där ägarna förväntade sig att de skulle explodera betedde sig rädda, pirriga och nervösa. Trots att inget läskigt hände! Det enda som influerade dessa hästar negativt var ägarens inre sinnesstämning och antagligen därmed subtila förändringar i hanteringen.
Djuren är experter på att läsa vårt kroppsspråk och våra hormonförändringar som t.ex. adrenalinutsöndring. Just därför är det så oerhört viktigt att vara medveten om ens egna tankar, eftersom de influerar hur vi känner oss, vilket i sin tur influerar hur vi agerar och alltså även vad hunden gör.
I en annan studie av Lisa Lit, Julie B. Schweitzer och Anita M. Oberbauer testade man hur hundförares kännedom påverkade utbildade bomb-hundar. Det visade sig att när förarna fått falsk information om att en doft skulle finnas på en viss plats så markerade dessa hundar fel oftare än de förare som inte fått falsk information. Hundförarnas egen övertygelse påverkade alltså hundens resultat – och i detta fall negativt – antagligen genom små, omedvetna signaler vi ger hundarna.
Det finns många fler studier och exempel från livet som belyser just hur våra tankar och vår inre sinnesstämning påverkar djurens beteende. Det är värt att komma ihåg nästa gång din hund reagerar på något när ni är ute på promenad.
SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG
- Våra tankar påverkar våra känslor vilket skapar impulser för våra handlingar.
- När vi spelar upp “katastrof-scenarios” i huvudet kan det influera hundens beteende negativt.
- Hundar “märker” saker vi själva är inte är medvetna om, som snabbare puls och utsöndring av adrenalin.
- “Fake it till you make it!” Det hjälper faktiskt att låtsas man är lugn även om man inte känner sig helt lugn. Att prata lugnt, gå lugnt osv hjälper!
DELA GÄRNA!
Dela gärna inläggen med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt! Imorgon delar jag ett nytt tips i Jyckens Julkalender!
REFERENSER
Information om de fantastiska människor som lärt mig mycket av det jag kan idag, och som jag använt som referenser till Jyckens Julkalender, finner du på inlägget Hjältar och Referenser. Plus referensen till studien och kursen jag nämnde finns nedan:
LIT, L. SCHWEITZER, J, B. & OBERBAUER, A, M. (2011) Handler beliefs affect scent detection dog outcomes. Animal Cognition. 14 p.387–394. DOI 10.1007/s10071-010-0373-2.
SPENCE, H. (2016) Equine Behaviour and Training Seminar: The Whole Horse Approach. Animal Events Uk. Hailey Village Hall, Middletown, Hailey, Witney, Oxfordshire, OX29 9UB. England. 16-17th of May, 2016.
Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk.