(10) Fullt Flås

Alla hundar flåsar ibland. En del hundar har lättare för att flåsa än andra. Våran Iggy flåsar nästan aldrig. På sommaren väljer hon ofta att ligga mitt i solen, gärna på en varm sten, och vila, utan minsta tillstymmelse till flås. Jag kan ha fel men jag tycker han-hundar verkar flåsa mer än tikar. Det är dock bara en personlig observation, och kan vara rent slumpmässigt baserat på de hundar jag mött.

Men, om Iggy blir rejält stressad då flåsar hon på ett hårt och ansträngt vis. Alla hundar gör det lite olika så det är viktigt att lära känna sin hund och tyda resten av hundens signaler.

Det är också viktigt att komma ihåg att all stress inte är dålig stress.  En hund kan stress-flåsa på ett visst vis även när den är uppe i varv, glad och exalterad.

Jag har spenderat en del tid med dom härliga Tervurenerna Ojoj och Mexico på sistone. Mexico går ofta med öppen mun, Ojoj har nästan alltid sin stängd. Mexico har förvisso mer päls som ni ser nedan där den stilige Mexico tittar in i kameran, men Mexico blir också lättare uppe i varv när man är ute på promenad.

På bilden nedan var jag och Mexico i skogen själva, och det hade gått en himla massa rådjur där, så Mexico spårade runt och blev ganska exalterad och uppspelt. Det ser man på den stora tungan och på ögonen.  Mexico älskar att spåra! Han älskar att jobba! Och även om han är uppe i varv här så skulle jag inte kalla det negativ stress. För att undvika frustration hjälpte jag honom dock att lugna ner sig lite genom att flytta oss till en annan plats, göra lite TTouch markarbete (mest röra oss i diverse cirklar runt lite träd och kliva över grenar så att han fick böja på kroppen och lugnt fokusera), gjorde lite sök med godis och lite lugnande TTouch-beröringar samt gjorde en del av de signaler vi gått igenom tidigare i Jyckens Julkalender som man kan använda för att lugna en hund. Och framförallt så använde jag mjuk koppelhantering! Det är så viktigt, och jag kommer skriva mer om det framöver. Ju mjukare vi kan hantera våra hundar desto mer följsamma blir dom!

På bilden nedan ser vi Doris som också flåsar och visar vissa stress-signaler, men behöver ändå inte vara negativt stressad. Det kan jag inte avgöra på den här bilden utan att se situationen och hunden i sin helhet. Vart hon tittar vet vi t.ex inte. Men man ser dock tydligt en del av Doris ögon-vitor. Ögonen är stora och lite uppspärrade. Munnen är väldigt öppen och tungan lite utanför munnen. Avslappnad är hon inte, troligtvis uppspelt och uppe i varv. Kanske ser vi en paus mitt i en lek?

Här nedan skulle jag säga att Doris är lite mer stressad/uppspelt.

Se på ansiktet i närbild. Uppspärrade ögon. Stor tunga och flås. Men är det negativ stress..? Troligtvis inte.

Nedan är ett kort klipp (bara 4 sekunder) på min kompis hund Winston. Winston blir oerhört stressad av att åka bil och hans ägare undviker det så långt det är möjligt. Den här dagen var hon dock tvungen att ta honom till veterinären och då måste de åka bil. Hans ägare har försökt i princip allt för att hjälpa Winston vara mindre stressad i bilen (från medicin till beteende modifikation och allt däremellan) men inget har hjälpt och beteendet har blivit värre med åldern för Winston.

Spela klippet (och ignorera musiken :-)! Vilka stress-signaler ser du?

Lägg märke till hur snabbt Winston andas/flåsar. Se hur hans öron ligger klistrade bakåt. Man ser inte mycket av ögonen men de är helt klart stort uppspärrade. Tungan är spänd med en ormliknande, slingrig form. Se hur långa läpparna är, hur långt bak munnen är öppen. Vad gör han på slutet? Han gäspar, blinkar och  tittar bort vilket ju är en del av de stress-signaler jag skrivit om tidigare. Vi ser  inte Winstons pupiller, men de var helt säkert väldigt utvidgade, ett tecken på höga halter adrenalin. Jämför med Mexico och Doris på bilderna ovan. Deras pupiller är normalstora på alla bilderna.

SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG

  • Tänk på att all stress inte är dålig stress!
  • De flesta hundar har tillgång till alla olika stress-signaler och de använder dem bl.a. för att undvika konflikt.
  • Men alla hundar är unika individer! En del skakar sig mer, andra kanske slickar sig mer om nosen. Och det som stressar en hund behöver inte stressa en annan!
  • Man måste se helheten och även omgivningen för att förstå funktionen av det hunden uttrycker!

TACK!

Tusen tack till Annelie för att jag får använda bilderna på Ojoj och Mexico, och till Sandra för att jag fått använda fina Doris och mästerfotografen Sarah som tagit bilderna på Doris! Och ett jätte tack till Chloe för att jag fick använda klippet på Winston! Slutligen även ett stor super tack till alla er som delat de tidigare inläggen och för alla fina kommentarer!!

DELA GÄRNA!

Dela gärna inläggen med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt! Imorgon delar jag ett nytt tips i Jyckens Julkalender!

REFERENSER

Information om de fantastiska människor som lärt mig mycket av det jag kan idag, och som jag använt som referenser till Jyckens Julkalender, finner du på inlägget Hjältar och Referenser.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.