TTouch koppelhantering

Med TTouch Koppelhantering  arbetar vi på att hantera hunden så mjukt som möjligt i kopplet. Ju mjukare vi kan hantera hunden desto lugnare, mer avslappnad, mer följsam och mer lyhörd för våra önskningar och signaler blir hunden.

Tänk nu på att jag inte diskuterar “lydnads-träning”. Det är självklart nåt helt annat! Jag pratar om att skapa en hund som går avslappnat i kopplet och njuter av livet, luktar på det den vill, tar sin tid osv. Och, en ägare som lugnt och avslappnat går med och oxå njuter av promenaden. Vi bygger en vana av avslappning hos både hund och ägare! Fast visst kan man jogga eller cykla med sin hund på samma premisser, dvs utan ryck och slit i kopplet!

Hur många instruktions-böcker om att rida häst man än läser kan man inte lära sig rida genom att bara läsa. Det samma gäller Koppelhantering. Det behöver tränas och övas. Man behöver få feedback och coachas. Men, jag vill ändå skriva ett inlägg om just koppelhantering, eftersom jag vet att många sliter med det. Och ibland är det faktiskt inte så mycket som skall till för att uppnå en positiv förändring!

För den som är intresserad av att träna och lära sig mer om TTouch Koppelhantering finner du mina tillgängliga datum för HeldagsTräning och Bo & Lär Träning här.

Essentiellt för att kunna hantera hunden på ett mjukt sätt är en bra sele med två kontaktpunkter – 1 fram på bringan och 1 på ryggen – och ett koppel med 2 kontaktpunkter. Alla selar är absolut inte lika bra! Jag föredrar TTouch selarna och TTouch kopplen och det är därför jag säljer dem, men det finns andra liknande, bra designade selar t.ex. Perfect Fit.

Sen handlar det om att:

  • titta dit man vill gå, istället för att titta på hunden
  • röra sig framåt när hunden drar, istället för att stanna och dra med armen
  • hålla handen och armen avslappnat längs med kroppen, istället för att veva omkring långt ifrån kroppen
  • möta trycket när hunden drar, och i och med att man fortsätter röra fötterna och samtidigt saktar ner hundens fart genom att “möta trycket” så hamnar man snart bredvid sin hund igen. När man gjort det “smälter” man lugnt trycket. Gör man det för snabbt springer hunden fram igen.
  • Behöver man hjälpa hunden ännu mer kan man göra en lugn stor cirkel
  • Förstärk/belöna allt lugn med godis!
  • Drar hunden mycket kan man behöva va väldigt hög i frekvensen. Det gäller att hela tiden kräva lite mer, men inte för mycket. Det skall löna sig för hunden att ha ett avslappnat koppel!
  • Ibland är den bästa belöningen för hunden att få gå framåt (premacks princip).
  • Använd alltid ett belönings-ord! Det gör träningen så mycket snabbare! Många ägare jag jobbar med använder order RÄTT och det skall alltid åtföljas av belöning.
  • Har du kopplet endast knäppt på ryggen kan du med fördel stryka på kopplet för att få kontakt eller för att lugna hunden.
  • När hunden stannar, passar du på att placera dig vid hundens skuldra. Där står du i bästa start-position för att gå framåt igen när hunden är färdig!
 I många fall (dock inte alltid) så räcker det med att byta utrustning. 3 av de 4 hundarna som var hos mig tidigare i veckan drog i kopplet. 2 av dem slutade dra när de fick på sig en TTouch sele och deras ägare Marie och Susanne började använda TTouch koppel med 2 kontakt-punkter. Nedan ser ni ett klipp jag filmade första promenaden då Susanne använde TTouch sele med Adde, som vanligtvis drar rejält i kopplet.

Nedan är ett klipp Susanne skickade mig nu ikväll, som visar hur avslappnad Adde verkligen är i sin nya sele på promenad. Allt som krävs för att hålla honom är ett pekfinger. Vilket lycka!

Zico (den svarta hunden i klippet nedan) reagerade lika dant som Adde. Han slutade dra ganska direkt när han fick på sig en TTouch Sele. För Leo (den bruna hunden) kommer det däremot krävas lite träning. Marie kommer få jobba med sitt belönings-ord, ha hög frekvens på förstärkningen, använda lugnande cirklar, osv för att lära Leo att slappna av.

Agny var en annan härlig hund som jag haft förmånen att få jobba med i sommar. En utmaning för henne var oxå att hon drog i kopplet. Vi tränade en halv dag tillsammans. Som ni ser på klippet nedan, bra tajming på belöningarna och mjuk koppelhantering lönar sig! Verkligen bra jobbat av Agnys person!

Den uuuunderbara Diezel som jag skrivit om tidigare, drog oxå i kopplet när han kom till mig på träning tillsammans med sin fantastiska person. Diezel kan vara reaktiv, och är stark som en oxe. Men redan första promenaden (tränings-passet) såg det väldigt harmoniskt ut. Vi använde TTouch Koppelhantering och belönade lugn/avslappning med godis.

En del verkar tro att om man har en jakt-hund får man räkna med att dom drar som tokar i kopplet. Här jobbar jag med världens goaste Drever och som ni ser, funkar det lika bra på jakt-hundar som det gör på alla andra hundar.

På klippet nedan ser vi finaste Billie och hennes person. Billie kan vara reaktiv och brukade dra i kopplet. Att jobba på reaktiviteten med en hund som drar i kopplet blir omöjligt. Klippet nedan, är från slutet av första tränings-passet. Billie går bakom en annan hund. Tack vare mjuk koppelhantering och en massa väl-tajmade belöningar av sin dedikerade ägare går det strålande för Billie!

Reaktivitet är inget man rehabiliterar på en kvart. Men kan man hjälpa hunden gå avslappnat i kopplet så gör man sig själv och hunden en björn-tjänst! Att använda halsband riskerar göra reaktivteten värre (eftersom man får panik när man inte får luft)!

När man vill ge hunden mer utrymme kan man koppla loss den främre haken och bara ha kopplet fäst på ryggen. Då kan man oxå stryka på kopplet vilket ofta har en lugnande effekt på hunden. Se själva hur effektivt det är när Maggies person använder det nedan då Maggie reagerade på korna en bit bort. Här kan du läsa om träningen vi gjorde tillsammans med finaste, gosse-hunden Maggie.

Nedan använder jag cirklar för att hjälpa Iggy lugna sig när hon var extremt frustrerad. Filmningen är ju lite kaos-artad men man ser tydligt att det hjälper!

På klippet nedan lär puddingen Lego sig att om man bara går lugnt och fint så får han göra det han vill, dvs gå framåt. Det är det mest förstärkande där och då för honom, därför använder jag det, istället för godis. Jag vill oxå att Lego skall ta ögon-kontakt med mig innan vi går för att främja lugn och bygga kontakt.

Slutligen ett klipp på världens goaste Kinesiska Nakenhund, Sookie. Sookie kan vara väldigt reaktiv mot hundar, även om distansen är stor. Hennes person använder exemplarisk koppelhantering och har enastående tajming! Här kan du läsa mer om arbetet med Sookie.

Vill du läsa mer om koppelhantering, hur och varför det fungerar så rekommenderar jag följande inlägg:

KOM IHÅG

  • Titta dit du vill gå!
  • Positionera dig vid hundens sida när den stannar, så att ni kan gå tillsammans framåt igen när hunden är redo.

TACK!!

Stooooort tack och bamse-kram till alla underbara ägare jag haft förmånen att få jobba med! Ni är min största inspiration!!

TRÄNA TILLSAMMANS

www.milenewallin.shop finner du lediga datum och tider med mig.

Varmt välkommen!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.