(2) Blinkning som signal

blinking-milene-wallin-www-milenewallin-com

DAG 2 I JYCKENS JULKALENDER

En vanlig stress-signal hos hunden är att den blinkar till. Blinkningen ett väldigt bra beteende att hålla utkik efter, speciellt om man möter, eller äger, en hund som är lite nervös. Hunden använder ofta blinkning som stress-signal relativt tidigt i processen, innan rädslan, stressen eller frustrationen hunnit växa sig alltför stor. Därför har man ofta en bra chans att hjälpa hunden innan den eskalerar och blir mer utåtagerande. Ibland hjälper det att bara ge hunden lite mer utrymme.

ulv-blinkar-med-ena-ogat-lagt-huvud

Hunden ulv på bilden ovanför blinkar bara med ena ögat på bilden. Det kan vara en slump, för hundar blinkar ju då och då precis som vi människor, och vi vet inte vad som hände innan och efter fotot togs. Men vi ser också att Ulv har huvudet lite nersänkt vilket kan tyda på en viss oro och ansiktet är vänt mot kameran fastän kroppen verkar röra sig framåt.

För att vara helt säker om blinkningen indikerar negativ stress behöver man undersöka vad som händer runt hunden och hela hundens uttryck, hållning och rörelser men även morrhårens riktning, hur spända läpparna är, öronens position osv.

tuffa-blinkar

Tuffa blinkar till ovan. Morrhåren står rakt ut och läpparna är lite uppdragna, tjocka och buktar ut där morrhåren sitter, man ser även några veck mellan öronen. Det är alla tecken man ofta ser på hundar som känner sig lite stressade. Trots det är min tolkning att Tuffa inte är negativt stressad på bilden utan snarare uppmärksam och fokuserad på matte. Det är bland annat de avslappnat, alerta öronen och det “varma” öppna ögat som får mig att känna det. Kanske är det lite träning som pågår vid fototillfället?! Många hundar bullar upp läpparna sådär när de har chans att tjäna en godbit. En slags positiv upprymdhet kanske man kan kalla det.

Andra tecken på stress-signaler kan vara svettiga tassavtryck (vilket man ofta ser på plastgolvet hos veterinären), att hunden fäller mer päls än vanligt eller plötsligt verkar ha mjäll. Alla hundar använder dock inte alla signaler och en del eskalerat väldigt snabbt.

hippie-blinkar

Hippie blundar på bilden ovan. Ibland behövs det inte så “mycket” för att en hund skall känna sig lite lite små-stressad. Tänk på hur vi människor ofta kliar oss i huvudet eller ansiktet när vi t.ex. fått en fråga vi kanske inte riktigt vet svaret på, eller har hamnat i en ytte-pytte-liten social konflikt. Vi känner oss lite obehagliga till mods en kort sekund. Att klia sig i huvudet blir någon slags överslagshandling d.v.s. ett till synes irrelevant beteende som utförs när individen drabbas av en slags inre konfliktsituation mellan två beteenden. Om konflikten förvärras trappas vårt beteende upp, vi höjer kanske rösten eller spänner ögonen i den vi pratar med. Men om allt löser sig slappnar man genast av igen.

På samma vis som med Gäspningen jag skrev om igår i Jyckens Julkalender, så använder hundar även blinkande för att lugna ner varandra och som en slags hälsning som kommunicerar vänlighet och acceptans. Det gör väl i princip vi människor också ibland. Man ler och blinkar till någon som man känner som går förbi.

tuffa-blundar

En hund kan blinka mot sin ägare om ägaren ryter till och verkar för påstridig, hård eller obehaglig i hundens ögon. Får man en sån blinking och vet att man kanske tappat tålamodet lite så är det bra om man blinkar mjukt och långsamt tillbaks. Det signalerar acceptans och lugn.

SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG

  • Om hunden blinkar kan den vara en stress-signal.
  • Analysera hunden i sin helhet och se om du behöver hjälpa hunden på något vis.
  • Kom ihåg att alla beteenden har flera olika funktioner. En blinking behöver inte betyda stress, frustration eller rädsla men det kan göra det.
  • Blinkar hunden långsamt mot dig kan du gärna blinka långsamt tillbaks, eller om din hund är lite orolig och du vill försäkra den om att allt är ok.
  • Att blinka mot hunden inbjuder lugn och frid i många hundar.

TACK!

Tack till Kirsti för bilden på härliga Hippie. Tack än en gång till Lisa för att du delade med dig av Ulv! Och tack till Tuffas ägare Linda och Sarah. Sarah är fotograf och har tagit bilderna på Tuffa. Hon har även hjälpt oss att ta fantastiska bilder på Iggy och även Poppy innan   hon lämnade oss. Du kan se fler av Sarahs underbara bilder på hennes Instagram.

DELA GÄRNA!

Dela gärna inläggen med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt! Imorgon delar jag ett nytt tips här i Jyckens Julkalender!

REFERENSER

Information om de genier som lärt mig det jag kan idag, och som jag använt som referenser till Jyckens Julkalender, finner du på inlägget Hjältar och Referenser.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.