(13) TTouch Lugnande Bandage

(13) TTouch Lugnande Bandage

I Tellington TTouch träning använder vi bland annat lugnande bandage i olika formationer vilket kan hjälpa ett djur roa sig i en situation där dom upplever stress. Nedan lite olika bilder från verkligheten.

Man kan använda lugnande bandage på de flesta djur, inklusive människor. Nedan ser ni mig som använder ett bandage för att motverka spännings-huvudvärk som kom ifrån nacken och ryggen. Bandagen kan göra dig medveten om din hållning och influera dig att inta en bättre hållning, beroende på hur du sätter dem. Det applicerar ett slags mjukt tryck som sänder signaler till vårt nervsystem.

På huvudet och i ansiktet (där en HeadWrap sitter) finns även massor av lugnande punkter. Man slår t.ex. ofta omedvetet händerna för ansiktet när man blir upprörd eller ledsen och man sätter händerna framför munnen ibland när man gråter för att lugna sig…

Och tänk hur omedveten man är om t.ex. sin tår, hur fingrarna känns, hur nacken och ryggen känns. Det krävs att man riktar sitt fokus mot dessa platser för att just faktiskt bli medveten om eventuella stelheten osv. Men, sätter du på dig en handske blir du genast mer medveten om hur handen känns bland annat eftersom trycket av handsken skickar signaler som nervsystemet och hjärnan registrerar.

När man läser till TTouch Instruktör jobbar vi mycket på varandra, inte bara på djuren, just för att vi människor kan ge en helt annan feedback än djuren kan. Det är bra om man vet hur ett bandage kan kännas innan man försöker på en hund. Medvetenhet är ett nyckelord!

Många upplever ett lugn när de får ett mjukt tryck över kroppen. Läs t.ex. här om hur tunga täcken verkar lugnande och avslappnande på människor genom att sätta igång produktion av serotonin, vilket sen omvandlas till melatonin. Sådana täcken kan man faktiskt få på “recept” till barn som har problem med orolighet och ångest, berättade  min vän som blivit erbjuden detta till ett av sina barn.

Många har säkert också hört om den fantastiska Temple Grandin, kanske sett nån av filmerna om henne eller läst några av hennes böcker… Hon uppfann en maskin som tryckte på henne och verkade lugnande, lättade hennes ångest vilket man kan läsa om här och här.

Fungerar en HeadWrap bra? Det är oerhört effektivt för många hundar! Ovan en väns silver-labrador som var med oss på pub-lunch i England och blev väldigt orolig och for omkring. Det var folk som fladdrade omkring, julpynt som glittrade osv. Då tänkte jag att jag provar en HeadWrap, eftersom jag hade ett bandage i handväskan. Ägaren undrade vad i hela friden jag gjort med hunden när hon la sig ner och vilade mitt i allt ståhej….

Är det lika effektivt på alla hundar? Nej. Precis som olika saker fungerar olika bra på olika människor så är det även med djuren. Som alltid får man prova och observera hunden.

Nedan är en annan väns hund som är väldigt rädd för fyrverkerier. Eftersom HeadWrappen är så enkel att applicera beskrev jag hur hon skulle göra via Facebook. Som ni ser använde ägaren en halsduk. Hon tog vad hon hade. Hunden hade panik och det var värt ett försök. Och det fungerade! Så här skrev hon:

“it’s helping THANK You”

“she is snoring fast asleep thank you so much never known it on bonfire night before”

Även om det fungerade på min väns hund ovan så skall hunden alltid vara lugn första gångerna du provar en HeadWrap! Inte rädd eller stressad för då finns en risk att hunden associerar bandaget med rädsla, och sen blir ännu mer rädd när du försöker använda bandaget.

Observationer är som alltid A & O: om din hund visar stress-signaler när du provar ett bandage, då får du ta det lugnare, prova något annat, mindre steg osv. Eller gärna komma på kurs hos mig tillsammans med din hund och lära dig mer om TTouch.

Sätt INTE bandaget hårt! Det skall inte vara spänt.

Jag visar hur man applicerar en TTouch Head Wrap i klippet nedan, och under det en enkel steg för steg instruktion. Men se klippet! Det innehåller extra viktig info!

Steg 1 – Linda mjukt ett bandage 3 ggr runt halsen och knyt.

Steg 2 – lyft försiktigt upp en av de bitar som är utan knut, över ena öra.

Steg 3 – lyft den andra biten utan knut, över det andra örat.

Se till att bandaget inte glider för långt bak/ner, som på bilden nedan.

Är hunden liten kan man vika (som på bilden nedan) eller klippa isär bandaget. Eller använda ett mjukt, elastiskt band eller något annat lite tunnare material.

Hunden ser lite ut som en påskkärring framifrån. Och ibland har folk frågat mig vad som hänt med Iggys öron när de ser bandaget…

Det handlar inte om att spendera tid, utan att investera den” (fritt översatt av Stephen R. Covey). Det summerar bra hur jag ser på relationen med våra hundar. Låt oss investera vår tid väl med metoder som bygger tillit, välbefinnande och trygghet precis som Tellington TTouch Träning gör!

SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG

  • Lämna aldrig din hund ensam med ett bandage på!! Den kan trassla in sig och fastna.
  • TTouch är något man gör för hunden! Tvång och fasthållning används inte.
  • Observera din hund! Visar den stress-signaler måste du respektera det och försöka något annat.
  • Alla huvudformer passar inte bra för HeadWrap. De långsmala huvudena tenderar de att glida bak för mycket t.ex.
  • Har hunden munkkorg passar det oftast inte så bra med en HeadWrap. Finns mycket annat man kan prova istället.
  • Ha inte en HeadWrap på för länge! Speciellt inte första gångerna då räcker det med några sekunder.
  • Läs gärna mer om TTouch på sidan Vad Är TTouch.

REFERENSER – STUDIER

Nedan ner bilder på 3 böcker om hur man applicerar olika TTouch bandage.

Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene via HusdjursCoachens Facebook Sida. 

 

5 reaktioner till “(13) TTouch Lugnande Bandage

  1. Tyvärr får jag inte till head wrap med kors mellan öronen på min chihuahuamix. Hon ser ut som en chihuahua och har sånt klotformat huvud med stora ögon. Det bara glider samman (glider över “kulan”) när jag försöker fixa mellan öronen. Hennes öron är mjuka och hjälper inte heller det att hålla sig på plats. Har med gott resultat dock gjort utan korsningen mellan öronen. Alltså bara över pannan och sedan korsat under hakan och knut i nacken. Har du någon chihuahua/klothuvad hund att tillgå och kanske visa? Hon har också kort hår såklart så finns ingenting som “skapar friktion” utan allt bara glider ner i nacken på na (över “kulhuvudet”).

    1. Hej Elin,

      Jag har helt missat din kommentar. Får inga meddelanden flaggade när kommentarer skrivs. Skall försöka förstå varför men ja, bara så du vet varför jag inte svarat. Det låter som du gjort en annan variant av headwrap som kan funka lika så bra det. Precis som du säger passar olika formationer olika bra på olika huvudformer så att säga. Men att just att lägga det som ett band över pannan går fint det med! Man kan även använda hårsnoddar av olika slag till mindre hundar. Om du känner att alla varianter glider ner så finns det speciella produkter man kan köpa som är gjorda för att sitta på hundens huvud. Den skall heta Thinking Cap och jag försökte googla det för att finna en bra länk till dig men av nån anledning finner jag ingen fn. Hoppas du funnit en lösning som fungerar! Hör gärna av dig till mig på Facebook om du har fler frågor. Må så gott! /milene

  2. Tack för att du delar med dig av din kunskap! Ska testa detta på min hund och se om det är något som kan hjälpa oss. Hon är ganska reaktiv och kan låsa sig så vare sig godis, lek, mys eller ignorans från min sida hjälper henne att ta bort fokus på den upplevda faran.

    1. Jag känner igen det där Anna-Karin. Om man observerar hunden och lär känna igen mönster kan man ofta lära sig se signalerna den använder och visar innan den låser sig. En del hundar låser sig. Andra exploderar. Olika sidor av samma mynt kan man säga. Lycka till! Och tack för kommentaren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.