DAG 1 I JYCKENS JULKALENDER
En hund gäspar för att signallera att den upplever situationen som lite stressig, jobbig eller något obehaglig. Som jag skrev om i Hundens Språk och Signaler så kan ett och samma beteende ha olika funktioner och självklart gäspar även hundar när de är trötta. Många hundar gäspar också som en vänlig hälsning till husse eller matte på morgonen, eller för att de är positivt upprymda när de skall gå ut på promenad.
Men som ägare är det bra om man vara vaksam på hundens gäspningar eftersom det alltså kan vara så att det är något i omgivningen som får hunden att känna sig stressad, osäker eller frustrerad. Kanske går en annan hund lite för nära din hund vilket den tycker är obehaglig. Kanske gäspar din hund när ni har honom med bland mycket folk. Kanske när någon klappar hunden på en för honom känslig plats på kroppen eller när någon kramar din hund. Alla hundar är individer och det som är jobbigt för en hund behöver inte vara jobbigt för andra.
Många hundar gäspar när man tar kort av dem eftersom de tycker det är lite obehagligt när vi står still och har armarna i luften, rakt ut mot hunden. Det kan man naturligtvis undvika genom att lära hunden att associera fotandet med godis och lek istället.
Om vi lägger märke till gäspningarna så kan vi börja förstå hunden bättre och hjälpa hunden undvika situationer den tycker är jobbiga, eller – om så behövs – arbeta på att bygga hundens självförtroende i de situationerna. Gäspar din hund mycket under vissa aktiviteter skall man nog fundera på om man verkligen måste ta med hunden på en sån aktivitet. Kanske finns det något annat som passar hunden bättre..?
Hundar gäspar även för att lugna ner varandra. Det är därför också något man kan prova med sin egen hund om den verkar lite orolig; att avslappnat gäspa och sen titta åt ett annat håll fungerar lugnande på en många hundar.
Som jag nämnde i Hundens Språk och Signaler så behöver man se till helheten för att förstå om gäspen är ett uttryck för stress eller inte. Hur är svanshållningen, vart tittar ögonen, hur fördelar den vikten osv..? Bra också om man lägger på minne vad det är som händer just innan hunden gäspade. Då blir det lättare att se mönster och förstå vad som ligger bakom. Kanske gäspade hunden precis efter man dragit lite hårt i kopplet..?
SUMMERING – ATT KOMMA IHÅG
- Om hunden gäspar kan den vara en stress-signal.
- Analysera hela hundens hållning och rörelsemönster.
- Scanna lugnt omgivningen, och se om du märker vad som eventuellt oroar hunden så att du kan undvika det i framtiden eller hjälpa hunden bort från det nu om så behövs.
- Kom ihåg att alla beteenden har flera olika funktioner. En gäsp behöver inte betyda stress men det kan göra det.
TACK!
Återigen tusen tack till Lisa för de fina bilderna på Missy, Misha och Ulv! Och tack till Anette för den härliga bilden på den gäspande Schapendoes hunden Andy!
DELA GÄRNA
Dela gärna inläggen med andra så att vi sprider kunskapen till så många som möjligt! Imorgon delar jag ett nytt tips här i Jyckens Julkalender!
REFERENSER
Information om de genier som lärt mig det jag kan idag, och som jag använt som referenser till Jyckens Julkalender, finner du på inlägget Hjältar och Referenser.
Milene Wallin är certifierad TTouch Instruktör för husdjur och diplomerad Beteendeutredare för Hund & Katt. Vill du ha hjälp med ditt djur, eller boka en föreläsning, kontakta Milene på +46 727 31 24 83 eller milene.wallin@hotmail.co.uk.